НОВИНИ

Днес САЩ предприеха нови стъпки, които неминуемо ще изострят отношенията им с Русия.

САЩ въведоха санкции срещу служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Главно разузнавателно управление (ГРУ) на ГЩ на руските въоръжени сили. Според разпространената от министерствто на фиансите на САЩ официална информация – основаваща се на съответния указ на президента на САЩ Барак Хюсеин Обама - стъпката е предприета във връзка с хакерските атаки (кибератаки), които са били извършени от Русия.

Става въпрос за Владимир Алексеев, Сергей Гизунов, Евгений Богачев, Игор Коробов и Игор Костюков, които според министерството на финансите на САЩ са служители в ГРУ, а също и за Алексей Белан – за него са дадени и няколко псевдонима и се казва, че има и руско, и латвийско гражданство.

Освен правителствените служители, на санкции са подложени също и юридически лица (фирми и организации)- „Специален технологичен център“ (Санкт-Петербург), „Професионална асоциация на дизайнерите на системи за обработка на данни“ (Москва) и „ЦОР секюрити“ (Москва).

В изявление на президента на САЩ Барак Хюсеин Обама във връзка с издадения от него указ се казва, че санкциите са „необходим и адекватен отговор“ за кибератаките от руска страна.

Също днес, САЩ обявиха, че са обявили за персона нон грата 35 руски дипломати и затварят два дипломатически жилищни комплекса на Русия в Ню Йорк и Мериленд – в отговор на кампанията на Русия за причиняване на безпокойство на американски дипломати в Москва, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на високопоставен служител в администрацията на САЩ.

Според пожелалият анонимност служител, на руските дипломати е бил даден срок от 72 часа да напуснат САЩ. Достъпът до двата жилищни комплекса ще бъде забранен за всякакви руски служители от обяд в петък. „Тези действия бяха предприети в отговор на руското безпокоене на американски дипломати и действия от дипломатите, които ние оценихме, че не са съвместими с дипломатическата практика“, е заявил служителят.

Несъмнено, от руска страна ще бъдат предприети реципрочни действия и всичко това ще изостри още повече отношенията между САЩ и Русия. Действията на администрацията на президента Барак Хюсеин Обама са в унисон с рязко изострената в последно време риторика на Вашингтон по отношение на Москва и в контраст със заявените от страна на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп намерения за подобряване на отношенията между двете страни. Това навежда на мисълта, че сегашният президент на САЩ е предприел политика, целяща на Тръмп да бъде „оставено“ възможно най-тежкото „наследство“…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас