НОВИНИ

(Обновено...)

Терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (ИД) пое отговорност за кървавата атака в истанбулския нощен клуб „Рейна“. Няма как да не се забележи единомислието между турските ислямисти и терористите от ИД.

02 01 2017 IS Turkey 4

ИД пое отговорност за кърватата терористична атака в истанбулския ноще клуб „Рейна“, обявявайки, че тя е била срещу празнуващите "християнския празник" (Нова година – бел.ред.) – в „отмъщение за вярата на Аллах“. В същото време, атаката била и в изпълнение на призива, отправен от ИД (от името на лидера й) да бъде атакувана Турция.

Действително, през последните дни, ИД засили пропагандната война срещу Турция.

02 01 2017 IS Turkey 3

Джихадистите обвиняват турското правителство в:

• Бомбардировки „срещу мюсюлманите“ в провинция Алепо.
• Привързаност към „демокрацията и светския“ характер на държавата.
• Подкрепа на войната „срещу мюсюлманите“ в „Афганистан, Сирия, Ирак и други места“.
• Управляване не по нормите на Шарията (напр. не се прилага рязане на ръце на крадците), не вземане на данък от друговерците (джазия).
• Вкарване в затвора на джихадисти и предаването на джихадисти на „евреите“.
• Пазене на нарушаващите нормите на „вярата на Аллах“ (напр. ядене на храна, която не е „халал“, изпълнение и слушане на музика и т.н.).

Позовавайки се на тези обвинения, терористите от ИД отправиха призив към своите последователи за атаки в/срещу Турция: „Търсете помощта на Аллах и атакувайте Турция, обърнете тяхната сигурност в паника и тяхното спокойствие в хаос. След това я вкарайте в зоните на вашия пламтящ конфликт.“

02 01 2017 IS Turkey 2

В същото време, няма как да бъде отминат един факт.

02 01 2017 IS Turkey 1

На 31 декември – часове преди терористичната атака в клуб „Рейна“, в. „Национален вестник“ (Milli Gazete)* публикува на челната си страница послание: „Днес е последният ден, това предупреждение е последно!“, „Нека тази година да стане „онази“ година. Освободи се от светското тресавище.“, „Не празнувай!“, „Мюсюлманинът не може да предаде Аллах!“, „Тази вечер избери своята страна“…

На фона на разпространяваните в турските градове от седмици плакати срещу празнуването на Коледа и Нова година, посланието придобива наистина зловещ характер, защото подчертава идейната близост – по отношение на прилагането на религиозните норми – между ислямистите в Турция и джихадистите от терористичната групировка ИД. 

* Millî Gazete е основан през 1973 г., като изразител на ислямистката Партия на националното спасение. Неговото издание в Германия е свързано с религиозно-политическата организация „Национален възглед“ (Millî Görüş), която е считана за една от водещите за турската диаспора на Запад – действа в почти всички европейски страни, а също и в Австралия, Канада и САЩ. Към 2005 г. е имала около 50 000 членове в Германия, и общо 87 000 членове в Европа.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас