НОВИНИ

Броят на чуждестранните туристи, посетили основната туристическа дестинация на Турция – Истанбул е спаднал драстично.

През 2016 г. те са били 9.6 млн човека, което е с 26% по-малко от 2015 г., съобщи Истанбулската дирекция за култура и туризъм. Според информацията, това е и първата година от 2000 г. насам, през която е отбелязан спад на посещенията на туристи.

Най-голям е бил спадът през юни – 35.2% по-малко от същия месец през 2015 г. Намалели са пристигащите със самолети – с 23%, но още по-голямо е понижението при пристигащите с кораби – с 89%.

Най-много са намалели туристите от САЩ – с 43.2%, от Ирак – 43.1% и Русия – 39.2%.

Най-много от туристите, посетили Истанбул са от Европа (3.9 млн пристигания) и от Близкия Изток (2.3 млн). По страни, най-много са туристите от Германия – 10.9%, Иран – 7%, Саудитска Арабия – 5.2%, Великобритания – 4%, Франция – 3.9%, САЩ – 3.5% и Русия – 3.2%.

Несъмнено, за намаляването на туристическия поток в Истанбул оказва влияние обстановката в страната и най-вече опасенията от терористични атаки. За отбелязване е фактът, че най-голямото намаление е през юни – т.е. преди опита за преврат. Може да се очаква, че тази тенденция (на намаление) ще се запази – особено в светлината на последната терористична атака срещу нощния клуб „Рейна“, при която бяха убити 39 човека, а над 100 бяха ранени.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас