НОВИНИ

(Обновено...)

На изборите за президент на България, българските военни – очаквано и масово - подкрепиха „своя“ човек генерала от резерва Румен Радев. С него те свързват и своите надежди, „нещо да помръдне“ в разделената, обезверена, отслабена до край Българска армия.

Те са наясно с обстановката, със състоянието на БА и изглежда вече е дошло времето, когато те започват да наричат нещата с истинските им имена. Включително и да определят и назоват онези, които считат лично отговорни за плачевното състояние на войската ни.
Статия на темата бе публикувана в най-големия военен (и най-посещаван от българските военни) сайт ПАН БГ, която предлагаме на заедно с някои от коментарите към нея – в тях са допълнени някои „празноти“.

БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА РАЗДЕЛЕНА И ОБЕЗВЕРЕНА ОТ ГЕРБ. НА ХОД Е НОВИЯТ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ

До идването на власт на ГЕРБ, българските политически партии се отнасяха резервирано и с подобаващ респект към войсковия генералитет. Разчитаха на историческия унаследен у него кастов нюх, вярност към Отечеството, политическа безпристрастност, преданост към войсковите традиции, придържане към документите за изграждането на отбраната в условията на демократично общество, професионално отношение и лоялност за успешно преминаване към принципите на колективната сигурност в рамките на НАТО.

Честта, достойнството, патриотизмът и партийната необвързаност проявени от българският генералитет в годините на прехода, импонираха на българското общество, но очевидно се разминаваха с политическите принципи на новопоявилия се ГЕРБ. А те обединяваха полицейски генезис на организация, комбиниран с тежки персонални зависимости, свързани с корпоративни интереси на всички нива. Ценностната система на ГЕРБ бе в пълен дисонанс с тази, споделяна от офицерската каста в армията. Предвид това, приоритетна задача на ГЕРБ стана развращаването на лидерите на войската.

С присъщия си нюх ГЕРБ бързо намери сред тях слабите звена и започна да ги прелъстява със служби, задгранични командировки, курсове и престижни академии и колежи в чужбина, ускорено кариерно развитие, политически назначения, дипломатически постове и все по–високи звания, следвани от медали, ордени и кръстове за храброст и пр.

Блясъкът и славата, предлагани арогантно от ГЕРБ, не подминаха вицеадмирал Емил Ефтимов, който от командир на база само за няколко години придоби шеметно развитие и в момента е пръв кандидат за Началник на отбраната... Бригаден генерал Стефан Янев приближен на Аню Ангелов и Ноев, след поредица треторазрядни назначения, оглави за кратко дирекция и отлетя като аташе в САЩ. Връщайки се поиска висок пост. Мястото на началник на Военния университет не му хареса и както казват, след личен разговор с Борисов, последният го посъветвал да напусне и заеме място в банката за кадри на ГЕРБ, докато му се отвори подобаващ пост... На бригаден генерал Дяков и генерал Константин Попов ГЕРБ разчисти пътя към високите постове –шеф на Военна полиция и Началник на отбраната, измествайки преждевременно техните предшественици– бригаден генерал Иван Мечков и адмирал Румен Николов... Сега Дяков и Попов са също в банката за кадри и заедно с Янев чакат кариерно развитие.Там вече е и генерал лейтенант Самандов, заради когото Аню Ангелов направи чудеса и измисли никому ненужния СКС, а после го изпрати в президентството. Също там е и вицеадмирал Манушев, който след неуспешната си мисия на кандидат вицепрезидент на Цачева, очаква покорно определената му от Борисов съдба. Кадър на ГЕРБ е още един възпитаник на Флота – вицеадмирал Фиданов, който от командир на ракетните катери в Созопол за нула време бе изстрелян в президентството и от там в Брюксел...

В демократичният свят подобни кариерни развития и преждевременно заемане на длъжности и постове, с погазване на всякакви кадрови критерии, с цел прокарване на политически, а от там вероятно и корпоративни вляния в държавни институции се изучават в учебниците по корупционни практики. У нас те са утвърдена практика на водещата партия.

Естествено съвсем като в гръцки театър, за да не си цапа ръцете със „съмнителна" материя, ГЕРБ е взел на хранилка хор от натовски апологети. Те обвиват нелицеприятните генералски кадрили на Борисов с дитирамби на атлантическа вярност, с припеви върла русофобия. Йордан Божилов, Шаламанов,Тагарев, Бойко Ноев, Налбантов, Августина Цветкова, Даниела Йосифова, Ненчев утвърждават непрестанно и неуморно новите кадрови критерии за развитие в армията– по добре безапелационна вярност към евроатлантизма, отколкото военен професионализъм, по добре русофобия, отколкото национална принадлежност на офицерството.

Недомислие е обаче, да играеш генералски танга в бляскави натовски зали, когато войската ти тъне в мизерия, парализираща нейното нормално съществуване. Компромисите с горива, техника, въоръжение, оборудване, резервни части и консумативи, облекло, обувки, обучение и изхранване, силно демотивират иначе натовската ни армия. Обрулена и маргинализирана тя трудно би изпълнила определените й по конституция функции. Нейните отхранени в ГЕРБ лидери трудно биха повели създаденото от самите тях беззъбо творение в боя. Трудно биха тръгнали в атака с пословичния за българската войска призив „прави като мен"...

Разбира се има и генерали, които са устояли политическите напъни на ГЕРБ. Такъв е Румен Радев. Българският народ все още има нюх към подобни личности, а и войската прозря в него командира, който може да я поведе, който може да ни вдигне в атака и да извика "прави като мен"... И го избрахме и за президент и за главнокомандващ. Как обаче, ще се почувстваме и ние и войската, ако в екипите му и в служебния кабинет видим лица от банката за кадри на ГЕРБ, гореизброените... Които му напомнят за себе си ката ден, които превърнаха България в територия, а армията й в дръгливо джавкащо псе... Най вероятно като хора, на които е взета и последната троха вяра.

ПАН.БГ

Оригиналът на статията можете да видите ТУК.

А ето и част от коментарите – с тях се допълват още имена на „заслужили люде“ допринесли за разрухата в БА.

пехотинец

Да статията е добра, обективна. Но като всяка статия има малко но-съществени пропуски. Къде е лицето Явор Матеев. Продукт на Августина и Аню Ньойски. Къде е лицето Запрянов. Прадукт на Аню Ньойски. Къде е роднината и продукт на Ньойски Груди Ангелов. Какви поражения нанесоха на армията. Сравнение с тях Ненчев е като непорочна мома. Борисов, Аню Нойски, Августина, Запрянов, Явор Матеев, Груди Ангелов разчитат на късата памет. Прави са. Защо допуснахме Ньойски съветник на Боко чрез Запрянов да управлява армията. Ненчев го събраха с лоши другарчета и е техен инструмент. Сега Ненчев ще ходи по съдилища, а Ньойски, Запрянов, Августина и техните отрочета ще потриват ръце и ще продължават да управляват армията чрез Явор Матеев, Груди Ангелов, адм Ефтимов, Данчо Дяков /също роднина на на Ньойски/. Знаете ли че лицето Самандов се готви за съветник на ген. Радев. Ньойски е хитър ще управлява чрез Самандов армията. Ако не е вярно напишете противното. А и като си пишем, кой ще каже всичко това на ген Радев. Редакцията поема ли този ангажимент.

Смях и бутафория

По-добре късно,отколкото да се мълчи като шопари у шума.Така наречената Самънда до генерал беше червено червенотиквениче.Кога смени резбата точно не знам.Сигурно когато герберастите дойдоха на власт.Така наречената Самънда е земляк с Ирландската пастирка и е един от многото примери как червени цвекла стявят за една нощ сини,както навремето СДС-то измисли и синьо шампанско.Разбира се това беше характерно за първите години на дУмокрацията,а Самъндата се изложи на късни дУмократични години и в предпенсионна възраст.Смях и бутафория.Сега като го шитнат от при Чехлю въобще няма да се Очудя кокОФ яростен чевенотиквеник всъщност е бил.

Vik

Да добавя и аз още нещо по повод предния коментар - вижте кой стои до ген. Попов на срвщата с военните аташета.
И още едно име - Иван Ортомаров - изниза се от сенките и от държавен експерт - генерал !!!

баща на войник

Пенсиониран военен съм. Синът ми си избра и той военната професия. Тези, без извинение, продажни родоостъпници, дето ги споменавате, докараха до там, че ако се наложи да изправят момчето ми срещу бежанци или недай боже чужда армия, то ще бъде зле облечено, зле въоръжено, зле подготвено.

И ако ми го върнат в ковчег, няма гой да ги спаси от мен. С голи ръце ще им покажа за какво иде реч...

ANTON 2

Много добра статия. Браво!

Soldier

Нямат ли свършване тези паразити, виждали казарма и учения (повечето от тях) само в рекламните клипове? Не варвам, че ген. Радев ще се подведе така лесно, освен ако е забравил приказката за стълбата, а който не я помни става аналог на нещастният му предшественик (в президенството)!

tenis

А Валентин Радев Къде е

Gunner

Прекрасна статия, показваща основните виновници за сегашното състояние на армията. Горе посочените измислени генерали благодарение на своята сервилност и мекушавост направиха кариери на гърба на нещастната армия. Такъв е случая и с любимеца на Августина Цветкова , Янев. Тогавашната администрация на МО много добре знае за тази връзка осигурила на Янев шеметна кариера. Цялата му служба е такава "женска". Трябва да се каже истината и потърси отговорност от всички описани в статията и дописани в коментарите. Само така може да спрем разрухата и си върнем отново армията.

Колега

Немога да повярвам във фрог пише, че Янев ще е служебен министър.Няма ли съветници Радев да му обеснят, че Боко ще приложи всякакви милиционерски номера за да му отмъсти.С това назначение сам вкарва вълка в кошарата. Радев????

Питам само

За д-р Добромир Тотев нищо не пише.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас