НОВИНИ

Премиерът на Унгария Виктор Орбан счита, че основното послание от инагурационната реч на президента на САЩ Доналд Тръмп е, че всички страни имат правото да поставят на първо място собствените си интереси.

Според Орбан, посланието на Тръмп поставя „краят на мултилатеризмът“. Той направи това изявление на конференция, организирана от Националната банка на Унгария в понеделник (23 януари). По думите му, ЕС трябва да зостави „илюзията на федерализма“ и континентът трябва да стане „многополюсен“.

Унгарският премиер заявява, че Европа става все по-слаба и сега е принудена да се бори за статута на регионален играч. Тя не е успяла да постигне амбициозните си цели – една от които е еврото да стане една от световните резервни валути (наравно с долара). Орбан отбелязва, че и развиването на независима европейска политика за сигурност и плановете за ввроазиатски икономически регион, не са довели до нищо. По думите му, „Брюксел е станал роб на една утопия“, която се нарича надхвърляща националните интереси Европа. Това е една илюзия, защото няма европейски народ, а само европейски народи.

Орбан вярва, че за да стане отново Европа конкурентна, тя трябва да изостави „илюзията на федерализма“ и да стане многополюсна. В такава една система, Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) би могла да бъде един от силните полюси, казва той.
Премиерът на Унгария допълва, че освен това, е необходимо със САЩ да бъде сключено ново споразумение – вместо „злощастното“ споразумение за свободна търговия, което най-вероятно няма да стане.

В тази връзка, Орбан коментира инагурационната реч на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че всяка нация има право да поставя себе си на първо място – пред другите. Според Орбан, това е ключовото послание в тази реч – което не би могло да бъде отправен по-рано – и което представлява основна промяна. То бележи края на мултилатеризма и настъпва ерата на двустранните взаимоотношения. Така (по думите на унгарския премиер) „Ние получихме разрешение от най-високото светско място в света, в съответствие с което, на нас ние разрешено да се поставяме на първо място. Това е голямо нещо – голяма свобода и голям дар.“ Вижданията му са, че в сферите на военната и икономическите връзки, двустранни споразумения ще сменят многостранните, т.к. няма една „мярка, която да става на всички“ – в икономическата политика, която да дъбе еднакво успешна за държави, които са извънредно различни.

По думите на Орбан, сред задачите, които стоят пред Европа, трябва да бъдат и сключването на споразумения с Китай, а също и разногласията с Русия следва да бъдат отново поставени в дневния ред. Той подчертава, че многополюсният свят предлага (свойствени за него) възможности и описва Китай, като „постоянна звезда“, която ще определя световната икономика за много десетилетия. В същото време, Русия е устояла на „западните опити да бъде поставена под карантина, и на опитите да бъде свален режима“, на ниските цени на петрола, санкциите и на „свободните, неполитически, вътрешни действия на неправителствените организации, които очевидно са се появили не без външна намеса“. Унгарският премиер заявява, че е неблагоразумно да се игнорира възможността, представлявана от Русия. Ние се нуждаем от по-голяма европейска увереност в себе си, и континентът трябва да може да са защитава във военно отношение, без външна помощ, което сега н е възможно. В тази връзка, той приветства визитата на кандидата на център-дясно за президент на Франция Франсоа Филон в Берлин, когото определи като „следващият президент на Френската република, (както) ние се надяваме)“. Според него, един от най-важните въпроси (обсъдени по време) на визитата може да бъде ебщ европейски отбранителен съюз.

За Орбан, най-големият въпрос за бъдещето е, дали Европа ще може да се отбранява без САЩ. „Ключът за решаването на този проблем е нещо, което е най-простото на света – германско – френско сътрудничество в сигурността и военната област, и една обща система за сигурност“, казва той.

Сред другите проблеми, които стоят пред Европа, Орбан откроява и връзката между мигрантите и повишаването на престъпността. Това става незабавно, навсякъде, където имигрантите се заселват на континента в по-големи количества. Според него, решаването на нашите демографски проблеми, не е в заселването на хора – не е имиграцията. Една нация, която не може да поддържа себе си, не заслужава да съществува, казва той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас