НОВИНИ

При масирани операции на силите за сигурност, днес в Австрия бяха задържани общо 14 човека (вкл. 3 жени), заподозрени за принадлежност към терористичната джихадистка групировка Ислямска държава. Един от тях е български гражданин.

Операциите (основно във Виена и Грац) са в рамките на борбата с тероризма и в тях са участвали около 800 полицаи и служители на службата за защита на конституцията. Били са претърсени общо 18 жилища и религиозни места.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка опредили операциите като успешни и допълни, че „Тази мисия е за да покаже, че радикалният ислям и салафизмът нямат място в Австрия“. От думите му стана ясно още, че действията на властите са плод на продължителни разследвания, започнали още през 2015 г.

Целта на заподозрените е била установяването на „държава на Аллаха“ в Австрия. Между задържаните има и 2 или 3 проповедници. При претърсванията са открити около 140 носители на информация, съдържанието на коите тепърва ще бъде проучвано. Понастоящем, разследващите изясняват, дали задържаните са били членове на терористична организация и връзките им с други лица и организации, действащи срещу държавата.

От задържаните трима са австрийски граждани с имигрантски произход, двама са от Босна и Херцеговина, и по един сирийски, македонски и български гражданин. Мъжете са на възраст между 21 и 49 години. Две от жените са омъжени за заподозрени.

Операциите нямат връзка със задържането на 17 годише младеж по-рано през седмицата по подобни подозрения.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас