НОВИНИ

Пътят на парите – Джордж Сорос и сенатор МакКейн

В последно време, в САЩ и донякъде в Европа се надигна вълна срещу действията на милиардера Джордж Сорос и неговите организации „Отворено общество“. Той е яростен противник на президента на САЩ Доналд Тръмп, официален привърженик на демократите и даде огромни суми (милиони) в подкрепа на Хилари Клинтън, но… „пътят на парите“ му показва неговата „политическа всеядност“.

Във филма „Цялото президентско войнство“ на А.Пакула, базиран на едноименната книга на Боб Уудуърт и Карл Бернщайн и посветен скандала Уотъргейт, има една знаменита фраза „Проследете парите“. В България пък си имаме поговорка „Който плаща, той поръчва музиката“.

Още от 2008 г. е ясен (поне донякъде) „пътят на парите“, давани на един от „най-знаменитите“ в световен мащаб сенатори на САЩ – републиканецът Джон МакКейн от Сорос и от Тереза Хайнц - съпругата на бившия държавен секретар при президента Обама Джон Кери.
Това стана, след като една организация на „яростния републиканец“ МакКейн – „Институт за реформа“ (ИР) – „Reform Institute“ привлече вниманието на критиците му.

ИР е създаден от МакКейн през 2001 г. в Александрия, щат Вирджиния, като средство за получаване на средства от „Институт Отворено общество“ на Джордж Сорос и фондация „Тайдес“ на Тереза Хайнц Кери, а също и от някои други организации с нестопанска цел. В същото време, той е и основен инструмент на сенатор МакКейн за пропагандиране на неговия политически дневен ред, а също и за осигуряване на средства на основните сътрудници на неговите политически кампании в периодите между изборите. След създаването на ИР, сенаторът от Аризона МакКейн става председател на Комитета на съветниците му.

През 2006 г. МакКейн бе принуден да прекъсне формалните (официалните) си връзки с ИР, след като стана известно, че институтът е получил дарение от 200 000 долара от корпорацията Cablevision. Сигурно „съвсем случайно“, сенатор МакКейн, който по това време бе член на Комитета по търговия, наука и транспорт на Сената на САЩ, в писмо до Федералната комисия по комуникациите, твърдо подкрепи настояването на Cablevision да бъдат въведени много по-доходоносните (за корпорацията) цени „на парче“ (al la carte) за предлаганите телевизионни канали, вместо „пакетите“ телевизионни програми.

Но, прекъсването на официалните връзки често се „разминава“ с реалния живот. Напр. в ИР работи ключовият за кампаниите на МакКейн сред испаноговорящите американци Хуан Хернандес – старши изследовател на неговата Инициатива за всеобхватна имиграционна реформа. Хенрандес (който е с двойно гражданство – на САЩ и Мексико) пък работи като „неплатен доброволец“ в кампаниите на сенатора. Освен това, Хернандес е бил и член на кабинета на президента на Мексико Винсенте Фокс (2000 – 2006 г.), където е отговарял за представителството на мексиканците, живеещ извън Мексико (около 24 млн човека). Не е за учудване, че той е и яростен противник на издигането на стена по границата между Мексико и САЩ, като кампанията му по този повод е под мотото „Първо Мексико“.

И други важни участници в кампаниите на сенатора от Аризона са на „добра“ заплата в ИР след опта му за кандидатстване за президент на САЩ през 2000 г. Те пък участват в последствие и в следващия му „опит" да „превземе“ Белия дом – през 2008 г.

Такъв напр. е Рик Дейвис, един от мениджърите на кампаниите на МакКейн. През 2003 г. е получил 110 000 долара – за консултантски услуги, а през 2004 г. вече е президент на ИР със заплата от 120 000 долара. През 2005 г. заплатата на президента на ИР Дейвис е рязко намалена – на 45 000 долара. Все пак не никак малко, ако се има в предвид, че за тези пари той трбва да полага „тежкия труд“ от 5 часа седмично.

Карла Еуди, старши съветник по президентската кампания на МакКейн през 2008 г. през 2005 г. е получила заплата от 177 885 долара – за позицията на секретар-ковчежник на ИР. В института са работили и други шефове в кампаниите на сенатор Мак Кейн - като Тревър Потър и Кристъл Бентън. Интересен за отбелязване е и фактът, че от създаването на ИР, сред членовете на неговия Комитет на съветниците е и Ариана Хъфингтън, създател и основен колумнист на известния „Хъфингтън поуст“…

Наистина, от тогава до сега нещата са се променили, но не много. Така, през изборната кампания - 2016 г. пари на привърженика на демократите Сорос са получили видни републикански политици, вкл. и съперници на Донлд Тръмп за кандидатурана на Републиканската партия за президент на САЩ. Това са Пол Райън, Линдси Греъм, Джеб Буш, Джон Кейсич, Марко Рубио, Джон Байнър и – естествено – Джон МакКейн.

Изглежда, че не само в Европа, но и в САЩ, чрез неправителствената оргаизация Отворено общество, Джордж Сорос си „купува“ политици „на килограм“. При това, политичсеската им принадлежност не го вълнува. Няма и защо – той дава парите и „поръчва музиката“, а те – те просто я „свирят“.

По информация на World Net Daily и социални мрежи.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас