НОВИНИ

На митинг във Флорида през уикенда, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в резултат на масовата миграция, днес Швеция „има проблеми, които никога не е считала за възможни“.

Това изявление предизвика нервна и критична реакция от страна на либералите и на пресконференция вчера, шведският премиер Стефан Льовен изрази своята „изненада“ от изявлението на американския президент, защото според него той не е прав да прави връзка между масовата мграция и нарастващото насилие в Швеция. Нещо повече, той допълни, че „Аз също мисля, че ние всички трябва да поемаме отговорност за коректното използване на фактите и за проверяването на информацията, която ние разпространяваме“. В същото време, МВнР на Швеция поиска от Вашингтон разяснение. (Тръмп отговори, че е гледал телевизионенен репортаж по „Fox“ – бел.ред.)

Думите на Льовен бяха предшествани от съобщение (на английски език!) по държавното Шведско радио, че страната няма от т.нар. „no-go“ зони, (квартали и райони, в които силите на полицията „избягват“ да влизат поради всока степен на риск от нападениея срещу тях), където на практика законите на страната са (меко казано) „изместени“ от правила и порядки, налагани от местните – най-вече мигранти – мюсюлмани.
„Гневната“ реакция на упраляващите в Швеция беше незабавно подхваната от европейските либерални медии, които в по-голяма или по-малка степен ги подкрепиха. И не пропуснаха намеците за „некоректното политически изявление“ на Тръмп. Естествено – всичко „в името“ на толерантността по отношение на мигрантите.

Само часове след изявлението на Льовен обаче, в предградието на Стокхолм Ринкеби (61% от живеещите там са мигранти, родени извън Швеция) избухнаха размирици, при това таква, че сцените доста напомняха „зона на бойни действия“.

Те са започнали около 20.30 ч. местно време, след като полицаи задържали издирван за престъпление човек близо до метростанция Ринкеби. Полицаите, които са били атакувани с камъни от група от около 30 души са били принудени да произведата предупредителни изстрели и да отстъпят към намираща се наблизо бензиностанция. „Нашите служители бяха атакувани от голям брой пора, някои от тях – маскирани, които хвърляха камъни. Те са се почувствали под толкова голям натик, че се е наложило да бъде произведен изстрел“, заяви говоритлят на полицията Ларс Бистрьом.

След това, спокойствието е било възстановено. Но само за известно време, защото по-късно размириците са се възобновили. Тогава са били разграбени наколко магазина и са подпалени много автомобили, паркирани в района.

Въпреки оскъдната информция в шведските медии, все пак стана известно, че един минувач е бил нападнат, набит и ограбен когато се прибирал у дома си. Група от около 15 човека пък атакували фотограф на „Dagens Nyheter“. „Аз бях могократно удрян – с юмруци и ритници по тялото и главата, и прекарах нощта в болницата“, разказва той.

За мащаба и характера на размириците говори и журналист на свободна практика, работещ за държавната телевизия SVT. „Аз и преди съм бил свидетел на вълнения и граждански безредици, но това е нещо друго. Тук прилича на военна зона“, казва той.

Интересно, чии думи – на Льовен или Тръмп – потвърждава един „простичък“ факт. Според офицален доклад от септември 2016 г., 80% от полицаите в Швеция обмислят да сменят работата си – поради опасностите, с които се сблъскват по време на работата си по улиците на шведските населени места. „Насилието срещу нас – полицаите, и парамедиците (служителите в Бърза помощ – бел.ред.), и пожарникарите, стана много по-лошо. Ние говорим за хвърляне на камъни, насилие, опожаряване. Стана много по-лошо през последните години“, заявява по повод на атаките сержантът от полицията Петер Ларсон.

Станалото в Ринкеби показва, че ако от септември м.г. до сега нещата са се променили, то това е не към подобряване, а обратното – към влошаване. Дори и само заради факта, че при много от атаките срещу полицаи, пожарникари и медици от Бърза помощ вече се използват ръчни гранати. Наистина, подобни атаки в столицата Стокхолм все още са рядкост – в провинцията те са по-чести. Но пък има и „нововъведения“. В някои случаи се предизвиква умишлено пожар, или пък просто се подпалват гуми. Следва обаждане по телефона за спешни случаи, а пристигналите полицаи, пожарникари и медици просто попадат в устроената им от нападателите засада.

Дали, г-н Льовен ще спази собствения си призив и „коректно“ ще използва фактите за ставащото в Стокхолм? Едва ли.

По-лошото е, че ставащото в Швеция не е изключение за Европа. Доказват го и (почти неотразените в българските медии) размирици през миналата седмица във Франция.

И във Великобритания.

Дали това е свързано с мигрантите? На видеото от Лондон можете да чуете виковете на мюсюлманите „Аллаху акбар“, а също и „Махайте се от НАШАТА страна!“

А в България? Ами само през миналата седмица в центъра за мигранти в Харманли имаше един масов бой (между сирийци и иракчани) и един пожар, за който отново „рутинно“ ни съобщиха, че се разследва…

Пламъците в Европа вече са ежедневие. И са свързани с миграционната криза, независимо от твърденията на „коректни“ и „толерантни“ плитици и медии. И се разрастват.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас