НОВИНИ

Лидерът на холандската Партия на свободата Геерт Вилдерс бе принуден да прекъсне предизборната си кампания, след като беше установено, че служител от холандската Дирекция за сигурност и безопасност (DBB), която осигурява на сигурността на застрашени от терористични атаки лица е съобщавал секретна информация на холандски и марокански престъпници.

Вилдерс, очевидно шокиран от новината, заяви в Туитър, че „Ако аз не мога сляпо да се доверявам на службата (DBB), аз повече не мога да действам. Това е неприемливо.“

Според старши полицейски служители, Фарис К., който е от марокански произход, е имал достъп до бази – данни, съдържащи секретна информация. Той е бил задържан в понеделник и е бил освободен от службата.

В служебните задължения на Фарис К. е влизало т.нар. „сканиране на средата“, при което се установяват опасните за охраняваните лица (като Вилдерс, който поради заплахи е охраняван денонощно) места по време на техните посещения на обекти и пътувания.

Още по-скандалното е, че през 2008 г. задържаният Фарис К. (той е работел в полицията в Утрехт от 2005 г.) е бил осъден условно на 200 часа обществено полезен труд точно заради допускане на „изтичане“ на чувствителна информация към разследвани за криминални престъпления (убийство) лица. Това е станало през 2007 г. чрез брат му Мохамед. Въпреки това, той не само е продължил своята кариера в полицията, но даже е успял да се „уреди“ на служба в DBB. Още повече, че личният състав на DBB по принцип трябва да преминава през стриктни проверки.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас