НОВИНИ

Християнските семейства и студентите – християни масово избягаха от северните райони на Синай в петък (24 февруари), след като джихадистите от терористичната групировка Ислямска държава убиха седм християни само през последните три седмици.

Според представители на евангилистката църква в Исмаилия, която полага усилия за евакуирането и настаняването на християните – бежанци, най-малко 100 от общо 160 християнски фамилии са избягали от района, съобщи Ройтерс. Успоредно с тях са избягали и над 200 студенти – християни, учещи в град Ариш – столицата на провинция Северен Синай.

За това масово спасяване чрез бягство има зловещи причини. От 30 януари до 12 февруари 2017 г. в Ариш бяха убити 7 християни. Петима от тях бяха застреляни, един е обезглавен, а ддруг – изгорен. Отговорност за този масов терор пое клонът на джихадистката терористична групировка Ислямска държава (ИД) в Синай. „Аз няма да чакам смъртта. Аз затворих моя ресторант и се махнах от там. Тези хора са безмилостни“, е заявил по телефона пред кореспондента на агенцията един от избягалите - Рами Мина.

Религиозното насилие срещу християните съвсем не е рядко явление в Египет. Обикновено, то се изразява в опожаряването на домовете и унищожаването на посевите им, а също и в атаки срещу техните църкви. В крайна сметка, всичко това води до принудителното им изселване.

Джихадистите са разпространили (по интернет и чрез листовки по улиците) „смъртни списъци“ на християните в Ариш, в които се отправя и заплахата – да напуснат или ще бъдат убити. „Моят баща е втори в списъка – те слагат в списъка всеки християнин“, заявява един от бежанците - Мунир Адел, който е продавач на зеленчуци. Той добавя, че родителите му не могат да напуснат Ариш поради преклонната си възраст, а също и че „Те могат да бъдат убити всеки един момент.“

В събота, ИД разпространи видеозапис с обръщение към египетските християни – основно копти, които са 10% от 90 млн население на Египет и са най-голямата християнска общност в Близкия Изток. Джихадистите ги заплашват и им „обещават“ да засилят атаките си срещу тях – след като на 28 декември при бомбена атака срещу главната катедрала на коптската църква „Св. Марк“ в Кайро (тя е седалище и на папата на коптската православна църква) бяха убити 28 човека. „О, кръстоносци в Египет, тази атака, която ви удари във вашия храм, е само първата, като ще последват още много, Иншаллах!“, заявяа на видеозаписа маскиран джихадист в бойна униформа. Според обяснението на ИД, това е терористът, който се е самовзривил при атаката на катедралата.

Коптската православна църква разпространи вчера изявление, с което се осъждат зачестилите терористични атаки срещу християните в Синай. Подобно изявление има и от президентствоо на страната. На свой ред, представители на египетските сили за сигурност заявиха, че са усилили полицейското присъствие в Ариш и ще се справят с „кризата“.

Но християните в Синай считат, че силите за сигурност са неспособни да ги защитят, и че терористите имат надмощие. „Правителството нищо не прави. Няма сигурност в Синай, те дори себе си не могат да опазят“, заявява Мунир Адел и в потвърждение на това добавя: „Този, който ни каза да се напуснем (т.е. – да избягат – бел.ред.) беше офицер!“

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас