НОВИНИ

Днешният ден ще се запомни с проявата на своеобразно раздвояване на личността в политиката на ГЕРБ.

Днес стана ясно, че служебното правителство предлага на президента Радев, за началник на отбраната да бъде назначен командирът на Сухопътните войски генерал Андрей Боцев.

Официално – според правителството и президента Радев - това не е „смяна“ на началника на отбраната, а „назначаване“, защото сега поста се заема от „временно изпълняващи длъжността“ адмирал Емил Евтимов.

Това предизвика незабавната и доста остра реакция на ГЕРБ. Свикана бе извънредна пресконференция, на която бившият депутат и бивш зам.-шеф на комисията по отбрана в НС Валентин Радев призова президента да не подписва указ за назначаването на генерал Боцев.

„Малко е да кажем, че сме възмутени от тази смяна. Министърът твърди, че не било смяна, а назначение. Но ви припомням, че служебното правителство има други задачи. Ние не разбираме и сме изненадани защо сменят началника на отбраната", каза той и подчерта, че е безумно да се подменя професионалното ръководство както на МВР, така и на армията сега. „Това е много опасна тенденция, началникът на отбраната е най-висшият офицер, и там да се посяга по тоя груб начин, с калните обувки...", демонстира изумление В.Радев.

„Това е партизация, и то - от служебно правителство" и „В МО в момента се връщат хората на Орешарски, БСП влиза през задния вход“, каза той. Но не обясни, защо счита генерал Боцев за „партийно обвързан“ – след като назначаването му е „партизация“.

В.Радев също така заяви, че след подадения рапорт за освобождаване на бившия началник на отбраната генерал Константин Попов (сега кандидат за депутат от ГЕРБ), тази длъжност се е изпълнявала временно от адмирал Емил Ефтимов, защото „Идеята на кабинета „Борисов-2“ беше да остави следващото редовно правителство да определи титуляра“.

Реакцията на ГЕРБ в лицето на В.Радев е направо, като своеобразна проява на дисоциативно разстройство на политическата идентичност на тази партия. На това, което на разговорен език се нарича раздвояване на личността.

Защото точно то се характеризира с появата на най-малко две различни, трайни идентичности, които редуват ролята си в контролирането на поведението по отношение на светогледа и действията. Често размяната на двете личности, води до забравяне на важна информация.

Каква „важна информация“ са „забравили“ в ГЕРБ ли?

Ами – ето тази:

„С Ненчев сме се разбрали – даже и да останем и да имаме право да номинираме началник на отбраната, по-правилно е като дойде новият върховен главнокомандващ, той да си го избере“, казал Борисов в края на заседанието на Министерския съвет на 21 декември 2016 г. (цитатът е от Агенция Монитор – бел.ред.). Което и става в момента.

Служебният кабинет е назначен от президента и е отговорен пред него – поради липса на действащо Народно събрание. Самият президент и върховен главнокомандващ Румчен Радев пък със сигурност добре познава своя бивш колега генерал Боцев.

Иначе казано – става точно това, което е поискал бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов – новият върховен главнокомандващ „си е избрал“ новия началник на отбраната!

Тогава, защо е тази реакция, защо е това „раздвоение на личността“? Или в ГЕРБ една политическа „идентичност“ иска едно, а друга - иска друго? А колко политически идентичности има в ГЕРБ?

Може на пръв поглед да е звучи смешно, но изобщо не е забавно.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас