НОВИНИ

Полицията в Швеция съобщи, че хиляди мигранти, на които е отказано убежище „изчезнат“, минавайки в нелегалност, като много от тях стават криминални престъпници. Очаква се броят им рязко да нарасне през следващите години.

Полицията и шведската Имиграционна служба съобщават за увеличаващо се „общество в сянка“, където мигрантите, получили отказ живеят скрити и „заработващи“ от криминални престъпления.

Досега, от полезрението на властите са „изчезнали“ за да не бъдат депортирани над 12 000 мигранти, получили отказ на исканията им за убежище. По оценка на Комисията по миграцията, през следващите 3 години ще трябва да бъдат депортирани поне още около 32 000 мигранти. Но много от тях просто ще се укрият.

„Едно увеличено количество на отклонилите се (от депортиране – бел.ред.) означава риск от увелечено количество на останалите нелегално в страната, но също така и един повишен риск, който и сега нараства – нарича се паралелно общество“, казва по този повод Патрик Енгстрьом, началник на секцията Гранична полиция към отдела за Национални операции на шведската полиция.

По думите му, укрилите се (ако) работят за изключително ниско заплащане и са експлоатирани от работодателите им. Ако не работят те стават криминални престъпници, като често са на най-ниските нива на престъпните среди. „Има всичко, от трафик на наркотици до измама, кражби и обири. Често, типът нарушения изисква криминални способности. В Стокхолм, граничната полиция, която активно работи сред непридружаваните млади мъже, предупреди, че е обща практика, младежите да бъдат използвани като дребни (изпълнители) на престъпните групи“, допълва Енгстрьом.

Миналите в нелегалност мигранти често са ангажирани и използвани в хотелския бизнес и бизнеса с настаняване. „Когато правим проверки в такива апартаменти, ние виждаме, че те са нещо като комуналки. Собственикът на апартамента прави пари, като отдава под наем дюшеци. Има нещо като рекорди. От 30 до 40, до 50 човека. Това го наблюдаваме по-специално в големите градове, в районите с лоши социални условия на живот“, казва Енгстрьом. Повечето от укрилите се мигранти, засега предпочитат да живеят предимно в големите градове, но напоследък се забелязва и тенденция да се ориентират и към по-малките градчета.

Очевидно има проблем и с намесата на полицията и нейните възможности. „За да направим претърсване, ние трябва да имаме конкретна информация, че там има хора, които престояват там нелегално. Ако имаме, ние можем да го направим. Но, също така е и въпрос на ресурси. Полицията има огромни задачи, в някои сфери като тази; полицията е също е натоварена и с основната си задача – да намалява престъпността и да осигурява сигурност, така че няма условия – да работи също и международния контрол на имиграцията“, заявява полицейският шеф.

По информация на „Афтонбладет“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас