НОВИНИ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да спазва предизборните си обещания – в случая по отношение на парите, давани от САЩ за ООН.

Неговата администрация е дала разпореждане на Държавния департамент да „ореже“ с над 50% парите, давани от САЩ за финансиране на програми на ООН, съобщи Foreign Policy.

Засега не е ясно, дали това да бъде отразено в общата рамка на бюджета на САЩ, която трябва да бъде разпространен в четвъртък (16 март). Според информациите, парите на Държавния департамент (DS) и Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) ще бъдат съкратени с 37%. На администрацията на DS е било разпоредено, да се потърсят начини за „орязването“ на над 50% от парите, давани от САЩ на ООН.

Понастоящем, САЩ предоставят годишно около 10 млрд долара на ООН. Страната плаща и около 22% от възлизащите на 2.5 млрд долара административни разходи на организацията.

Очаква се, че най-тежко ще бъдат засегнати програмите по опазване на мира (с намаление от около 1 млрд долара при досега давани от САЩ по около 2.5 млрд долара), UNICEF и Програмата за развитие на ООН. Според някои информации обаче, ще има съкращаване и на средствата (с до 36%) за финансиране на програмите за хуманитарни помощи. През миналата година, Върховният комисар на ООН по бежанците е получил от САЩ 1.5 млрд долара от общо 4 млрд бюджет. Към това ще трябва да се добавят и намаленията в другите агенции на ООН – напр. Световната програма по храните.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас