НОВИНИ

Италианските служби за сигурност разбиха джихадистка клетка във Венеция, членовете на която искали да извършат самоубийствена бомбена атака на известния мост „Риалто“ във Венеция.

Карабинерите и венецианската полиция са задържали трима души и малолетно лице – всички от Косово, които са живели с издадени разрешителни за престой в Италия.

Властите разкриха самоличността на задържаните пълнолетни лица. Това са Фисник Бекай (24 годишен), Даке Хазирай (25 годишен) и Ариян Бабай (27 годишен). Те са работели като сервитьори в барове и ресторанти във Венеция. Операцията е била проведена през нощта на 29 срещу 30 март (от 04.00 до 06.00 ч. местно време) в историческия център на Венеция, близо до сградата на операта. Претърсени са общо дванадесет места, вкл. две в Тревизо и Местре.

30 03 2017 Venice 2

Според прокуратурата и съда, тримата активно са се подготвяли за извършване на атаки, като са използвали видеозаписи на джихадистката терористична групировка Ислямска държава, съдържащи инструкции, как да бъдат извършвани убийства с ножове. Въз основа на това, те са правели и редовни физически тренировки.

Групата е била наблюдавана още от миналата година, вкл. и със СРС. Основната причина (освен радикализацията на членовете й) за започването му е, че един от тях – Ариан Бабай е участвал в джихада в Сирия, откъдето се е завърнал през Косово. Според някои информации, именно той е дал и „тласък“ за започването на подготовка за терористична атака.

От прехванати разговори на джихадистите (те са поддържали контакти със свои идеологически съмишленици по целия свят) е било установено, че те напълно и безусловно споделят и подкрепят идеологията на Ислямска държава, а също и че възнамеряват да извършат самоубийствена бомбена атака срещу минувачи на историческия мост „Риалто“, който е мнного посещаван от турстите и/или да извършат атака с хладно оръжие с възможно по-голям брой – стотици - жертви.

Властите са пристъпили към неутрализирането на джихадистката клетка, защото заподозрените все по-често са говорели за извършването на терористична атака, което е предизвикало опасения, че това може да стане през дните около Великден.

Според разпространените официални информации, разследващите разполагат с доказателства за намеренията на задържаните – от СРС, а също и с материални доказателства – в две от претърсените места е било открито огнестрелно оръжие. Въпреки това, те считат, че набавянето на експлозиви и огнестрелни оръжия е било „второстепенна цел“ на джихадистите – в светлината на атаката в Лондон на 22 март (която джихадистите са възхвалявали), извършена с автомобил и ножове.

Терористична атака на ислямист в Лондон

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас