НОВИНИ

Партията Шведски демократи (ШД) разпространи т.нар. „доклад за изнасилванията“, който обобщава информацията от 32 различни изследвания, които по някакъв начин са свързани с имигранти.

Изследванията са проведени от Стокхолмския университет по криминология, а също и на Службата за изследвания на парламента и др. институции и обхващат периода от 1990 до 2016 г.

Според ШД, в 13 от 32-те изследвания се дадени данни за изнасилванията, извършени от мигранти, пише в 27-стр. резюме на доклада. „Във всички тези доклади се съобщава, че хората с чуждестранен произход извършват изнасилвания по-често от шведите. Не рядко в тях се отбелязва, че изнасилването като форма на престъпление е специфична характеристика за хората с чужд произход“, се казва в резюмето.

При това, въз основа на проучванията, от ШД заявяват, че има тенденция на увеличаване на изнасилванията от мигранти. Изследване на Пер-Олаф Викстрьом, професор по криминология в университета в Кеймбридж, Великобритания показва, че в началото на 90-те години на миналия век, половината от заподозрените с основание в изнасилване са били чужденци. Според публикувано през 2006 г. изследване на д-р по право Ан Кристине Хьелм, 85% от осъдените на най-малко две години затвор за изнасилване от Апелативния съд през 2002 г. са мигранти. Друг доклад – от 2014 г. – пък показва, че през 2008 и 2009 г. заподозрените изнасилвачи – чужденци са вече 2/3. В същото време, типичната жертва на изнасилване е „млада жена от шведска националност“.

ШД определят като най-проблематичните сред мигрантите групи арабите, африканците и афганистанците. При това, те се позовават на друго цитирано в резюмето изследване от 1996 г. - т.нар. National Council - доказва, че вероятността арабите от Северна Африка да извършат изнасилване е 23 пъти по-голяма от тази при шведите.

Докладът на ШД критикува и либерални политици, неправителствени организации и медии, които се опитват да обяснят преобладаващия брой на мигрантите сред изнасилвачите с различни социални и икономически фактори, като опит да бъде „заметена под килима епидемията от изнасилвания“. „Днес обаче, почти никой вече не взема на сериозно тези извинения, защото връзката между чуждите имигрантски групи и сексуалните престъпления е станала болезнено очевидна за всекиго в нашето общество“, заявяват от ШД.

„Докладът за изнасилванията“ естествено привлича голямо внимание, защото от няколко години насам, в Швеция не се правят подобни статистики (по отношение на мигрантите).

Що се отнася до сегашната ситуация, показателен е случаят с мигрант от Афганистан от миналата седмица. Солтан (фамилията му не бе дадена в шведските медии) е пристигнал в Швеция през 2014 г., когато е бил (по негови твърдения) 18 годишен – като „непридружавано дете – бежанец“.
Седмица след пристигането си, във водния парк Högevallsbadet, където е бил заедно с други като него, той е извършил нападения срещу 6 малолетни момичета – опипвал ги е, вкл. по интимните им части, дори се опитал да свали бикините на едно от тях. За действията му, през април 2014 г. той е бил изпратен за кратко време в съоръжение за непълнолетни престъпници и е трябвало да плати обезщетение от 5 000 крони (525 евро) на момичетата.
На 26 декември м.г. Солтан се е приближил до млада шведка на дансинга на нощен клуб, сграбчил я, вкарал ръката си под бельото й и пръстите си във вагината й. На пристигналите на помощ полицаи обяснил: „Можете да проверите члена ми. Аз не съм я обладал.“

През февруари т.г. Солтан е бил осъден за изнасилване на 18 месеца затвор, да заплати 115 000 крони (около 12 000 евро) на жертвата си за нанесените й щети. Освен това, той няма да има право да лиза в Швеция за период от 5 години. Понастоящем, Солтан обжалва присъдата – иска да намали сумата, да избегне депортирането и дори – затвора. Защото, според него, извършеното не е изнасилване, а сексуална закачка.

По информация на Fria Tider.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас