НОВИНИ

Президентът на Конференцията на нигерийските католически епископи архиепископ Игнатиус Кайгама апелира към правителството на Нигерия да бъде по-активно в защитата на християните от насилията на мюсюлманското население в централните райони в северната част на страната.

През декември м.г. над 800 човека – предимно християни – бяха убити при насилия на религиозна основа в южните части на щата Кадуна, който е част от т.нар. „среден пояс“ – районите на страната, където е границата между населената предимно от мюсюлмани северна част на Нигерия и предимно християнския юг.

По съобщение на Радио Ватикан, мюсюлмани от племето Фулани, което се занимава предимно със скотовъдство, наскоро са извършили насилия, които са причинили смъртта на „хиляди християни и унищожаване на имущество на стойност от милиони найра“. Нигерийското правителство обаче заявява, че броят на убитите и реално по-малък от този, даван от католическата църква, а също и че по-скоро става въпрос за междуетнически сблъсъци. Фуланите извършват насилията си най-вече срещу преобладаващите фермери – християни, които (според някои съобщения) са довели до убийства в отмъщение от тяхна страна.

В специалното изявление на архиепископ Игнатиус Кайгама се казва, че епископите са „особено опечалени от непрекъснатото и необуздано унищожаване на живот и имущество“. Той отбелязва, че насилията на религиозна основа са се разпространили в страната и „никой не знае, коя общност ще бъде следващата жертва“. По думите му, кризата и насилието в южна Кадуна са дестабилизирали региона и са „донесли неописуеми лишения и напрежения“ на местното християнско население.

„Ние живеем в страна, която по същността си е мултиетническа, мултирелигиозна и комплексна. За това, ние трябва непрекъснато да апелираме към чувствителността на нашите политически лидери, да не бъдат считани, че подкрепят интересите на която и да било обособена група, а да бъдат неутрални и да търсят общите неща, които ще засилят единството, честността и равенството в страната“, заявява архиепископ Кайгама.

Друг католически духовник, обаче е доста по-прям и остър. Епископ Джосеф Багобири от Кафанчан счита, че правителството систематически елиминира християните от южна Кадуна и за християнството щ бъде трудно да оцелее в северните части на Нигерия. „Кризата тук продължи поради начина и отношението на федералното и щатското правителства, а също по начина, по който служителите по сигурността се справят с нея. Основната причина за тази криза е институционализирането на това, което би могло да се счита за структурна несправедливост…Това е преднамерена политика на несправедливост, предназначена да изключи нашите хора от схемата на нещата и да ни лиши от нашите права. Ние, като църква, трябва да измислим нови начини, как можем да се справим с насилието без да изгубим вярата. Нашите молитви са, Бог да ни даде сила и необходимата насока, как да направим така, че християнството да оцелее, независимо от непрекъснатите атаки и гонения, на които сме подложени“, заявява епископ Багобири.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас