НОВИНИ

Министрите на вътрешните работи на Италия и Германия призоваха за мисия на ЕС по границата на Либия с Нигер за задържане на потока лица преминаващи в Европа.

В писмо до ЕК от 11 май, с копие от което разполага АФП министрите Томас де Мезиер и Марко Минити казват, че „са убедени, че ние всички трябва да направим повече“ за да „предотвратим стотиците хиляди хора отново да рискуват живота си в Либия и в Средиземно море в ръцете на трафикантите“.

Само за един месец в Италия са влезли повече от 42 хил. „мигранти“ дошли по вода, а 97% от тях са пристигнали от Либия, а общият брой пристигащи вече надвишава с 42% този на пристигналите през миналата година.

В писмото двамата министри призовават за създаването на „мисия на ЕС по границата между Либия и Нигер възможно най-бързо“. За „затваряне“ на „мигрантския път“ от Нигер (през Либия) двамата министри търсят подкрепа за „програми за нарастване и развитие на местните общности“ по протежение на границата.

Други мерки според тях са „техническа и финансова подкрепа“ за либийските власти, които се борят срещу нелегалната миграция – в частност по границата с Нигер, която е част от 5 000 км. южна бразда, която включва и границите със Судан и Чад.

По данни на либийското правителство между 7 000 и 8 000 „мигранти“ – основно от района на суб-Сахара – са в центрове за задържане в Либия след нелегалното им влизане в страната.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас