НОВИНИ

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, с който се блокира достъпа на украинските потребители до популярни руски социални мрежи и търсачки.

Под поредните украински санкции попадат „ВКонтакт“ (познат и като руския Фейсбук), „Однокласники“, както и търсачката „Яндекс“ и Мail.ru.
На интернет доставчиците се „забранява да предоставят достъп на потребителите до ресурсите и услугите“ на съответните страници, пише в текста на указа от 15 май.

Под „санкции“ попадат и телекомпаниите ТВ Центр, РосБизнесКонсалтинг (РБК), НТВ-Плюс, ТРК Звезда (канал на Въоръжените сили на РФ), ТНТ-Телесеть, Россия Сегодня (Russia Today), Рен ТВ и други. Забраната обхваща и компании, специализирани в разработката на антивирусни програми – “Лаборатория Касперского“ и DrWeb.

Забраната е за три години.

Днес, в страницата на самия Порошенко във „Вконтакт“ - видимо доста използвана – се появи съобщение, с което той уведомява, че профилите/страниците му в съответните страници ще бъдат закрити.

“Призовавам всички съграждани да напуснат веднага руските сървъри от съображения за сигурност.“, пише още в съобщението му.

„В нашето законодателство, не е предвидено ограничаване на достъпа до страници без разрешение на съда. Тоест, има ли решение, достъпът може да бъде ограничен. Друга процедура не съществува“, коментира ситуацията представителят на Върховната Рада по правата на човека Михаил Чаплига пред УНИАН.

Идеята (решението) за блокирането е на Съвета по национална сигурност и отбрана и е утвърдено с указ на президента.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас