НОВИНИ

Комисията по отбрана съобщи, че във вторник е одобрила нови указания по спасяването на лица, търсещи убежище през Средиземно море.

В доклада, който е бил одобрен единодушно, пише че „създаването на хуманитарни коридори“ самостоятелно управлявани от неправителствени организации (НПО), не трябва да бъдат допускани, коментира ръководителят на Комитета Никола Латорре цитиран от италианските медии.

Той също така е добавил, че тези организации, които спасяват в морето, трябва да бъдат сертифицирани и техните дейности/действия в морето трябва да бъдат координирани от италианската брегова охрана.

По думите му, Докладът е бил подложен на интензивно обсъждане и сега ще бъде изпратен до премиера, министрите на отбраната, вътрешните и външните работи, инфраструктурата и транспорта.

„Надяваме се, че нашите указания ще бъдат приети“, коментира още той.

През последните дни в Италия се разгарят поредица от скандали за злоупотреби с финансови средства по „бежанският проблем“, в които са намесени НПО-та и дори (прочутата) италианска мафия. Около тях излезе и информация, че някои НПО-та са отказали достъпа на властите (полицията) на борда на морските съдове, с които (де факто) прекарват хора от Африка в ЕС.

По данни на Международната организация по миграция от 16 май в Европа през Средиземно море от началото на годината до 14 май са пристигнали 53 912 „мигранти“, докато 1 316 са починали, докато са се опитвали. От тях почти 85% са регистрирани в Италия или 45 118 (от 1 януари) при 32 292 за същия период на миналата година.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас