НОВИНИ

ЕК отправи ултиматум – поредната заплаха – към страни. членки за възможни санкции, заради неизпълнение на квотите за пре-заселване на лица, търсещи убежище намиращи се в Италия и Гърция.

„Те не са изпълнили задълженията по настаняване“ (по Европейската програма за преразпределение) на тези лица и през юни ЕК може да открие процедури за нарушения срещу Унгария, Полша, Австрия и Чехия.

В 12-тия доклад за прогреса по извънредната програма, комисарите поименно се обръщат към Унгария, Полша и Австрия, че не са приветствали нито един мигрант, както и към Чехия, която почти година не била създала места, за да „започне да прави това“.

„Ако никакви действия не бъдат предприети ...Комисията ще специфицира в следващия си Доклад през юни своя позиция за използването на своите пълномощия на основата на договорите и в частност, откриването на процедури за нарушения“, пише в настоящия Доклад, цитиран от италианските медии.

„Солидарността в правни, политически и морални термини, не се очаква да бъде интерпретирана по различен начин“, коментира водещият Комисар по делото, Димитрис Аврамопулос.

Според данни, съдържащи се в Доклада и цитирани от италианските медии общото количество на лицата за пре-заселване (през 2015 г., когато се е предвиждало да бъдат 16 000 бежанци) до 12 май тази година е 18 418 човека – 5 711 от Италия и 12 707 от Гърция. Дали поради недостиг на информация или „опростяване“ на текста, но прави впечатление, че по програма за пре-заселване на лица търсещи убежище през 2015 г. е ставало дума за бежанци (т.е. лица получили някакъв правен статут, а не търсещи такъв), докато 2г. по-късно вече става въпрос просто за лица (дано под „лица“ да не се разбира и такива преминали курсове по рехабилитация след джихад в полза на Ислямска държава в Ирак и Сирия).

От България и Словакия ЕК иска да „покажат повече гъвкавост“ за пре-заселване на изявилите предпочитания за това лица, като се добавя, че страните – членки са длъжни да подобрят своята способност, да се справят с исканията. Според брюкселските чиновници, „трябва да се избягва“ твърде многото селективност при предпочитанията, която предизвиквала задръжки и при това да се отделя приоритетно внимание на най-уязвимите лица, каквито се явяват непридружаваните непълнолетни.

„Преведено“ на нормален език, това означава, че ЕК изисква от страните – членки да извършват проверките на искащите пре-заселване лица и особено по отношение на т.нар. „непридружавани деца“. В същото време, ЕК предпочита да „забрави“ простичкия факт, че точно заради такива повърхности (не)проверки, около 70% от приетите „непридружавани деца“ (напр. във Великобритания и Швеция) в крайна сметка се оказаха (меко казано) доста не над 18, а дори и над 20, че и 30 години. От друга страна, повърхностните проверки водят до допускането на територията на страните лица, извършвали военни престъпления, активни членове на терористични организации и радикални (екстремистки настроени) ислямисти. Горчивият опит от извършените терористични атаки доказва това. Разбира се, не всички искащи пре-заселване са такива, но пък и малкият брой, не е от определящо значение за повишаващата се непрекъснато опасност от тероризъм. Иначе казано, ЕК за пореден път демонстрира пренебрежението си към сигурността на европейските граждани. За нея, важното е да бъдат изпълнени квотите, а сигурността остава на заден план. За това и призивът на Еврокомисията „звучи“, като „Не е важно, какви са – длъжни сте да ги приемете, че са такива, каквито те самите твърдят, че са!“.

Проблемът с пре-заселването има и друг аспект – какво да правим с нежелаещите да остават в страните мигранти. Много от деклариралите, че искат да бъда пре-заселени напр. в България, реално не желаят да остават тук, а искат да „продължат“ към „обетованите страни“, където социалните системи са много по-щедри към тях. Какво очаква от нас ЕК – да ги държим насила тук, напр. в затворнически лагери ли?!

Италия: Експертите по сигурност против „мигрантски коридори“ за НПО-тата

ЕС е приказна фея, бежанците са добри, а ние – ние сме лошите

В Германия конфискуват частни жилища, за да настаняват “мигранти“

Още „по-сюрреалистично“ е „наливането“ от страна на ЕС на огромни суми в страните, от които „горките хорица бягат“. Достатъчен е един пример – Еритрея. В ЕС вече има много „бежанци“ от тази страна. Само за периода от 2009 до 2013 г. ЕС е дал на правителствата на страната почти 54 млн евро, а за периода от 2016 до 2020 г. сумите ще достигнат до 200 млн евро. Огромни пари – все „за развитие“ и (уж!) за ограничаване на миграцията посредством създаване на по-добри условия. Дадени на същите тези управляващи, от преследванията на които еритрейците бягат в Европа?!

И още един „интересен“ факт. Предстои среща на Г 20 в Сицилия. За периода на срещата няма да бъде допускано „дебаркиране“ на бежанци в района на острова, където ще се провежда тя. Излиза, че „когато искат“ властите могат да спрат потока от „бежанци“! Но не го правят постоянно! Защо ли? Това ли е реалната, макар и не признавана официално пред европейците политика на брюкселските чиновници? И още – всички страни от Г 20 се застъпват за хуманно отношение към бежанците в Европа, които са „добри, бягащи от насилията хора“. Тогава, защо техните лидери толкова се опасяват от тях, та достъпът на мигранти в района е прекратен? Очевидно - от опасения за сигурността им. Което пак ни връща на въпроса – щом като те са опасни за политиците, какво остава за обикновения „европеец, ходещ по улиците“? Или за „обикновените“ граждани на никого не му и пука?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас