НОВИНИ

Във Франция е щял да бъде задействан план (практически за преврат), с който е щяло да бъде предотвратено реалното управление на Марин Льо Пен – в случай, че тя спечели неотдавнашните президентски избори.

Според статия във френското списание L’Obs, позоваващо се на три независими източника (от висшите държавни институции и бившия кабинет), членове на предишното правителство на социалистите са били подготвени да въведат в действие план – практически за преврат – в случай, че Марин Льо Пен спечели президентските избори.

Планът, наричан неофициално „Спасяване на републиката“, не е предвиждал Льо Пен да бъде възпрепятствана от поемането на президентския пост, а по-скоро тя да бъде лишена от възможността реално да управлява във Франция. Това е щяло да стане като се разгромят очакваните (или предизвиканите?) при нейна победа насилствени протести на крайно-левите, въвеждане на военно положение и принуждаването на Льо Пен да бъде президент на страната в принудителен съюз с правителството на социалистите.

Според списанието, според създателите на този „план Б“ (при победа на Льо Пен), страната е щяла да бъде в шок и на ръба на хаоса, с масови демонстрации на републиканците, но най-вече – с извънредно много насилия, идващи от ултра-левите. Този план никога не е бил написан „черно на бяло“, но реално всичко е било готово, се казва още в статията и „неговото изпълнение е било толкова прецизно планирано, че шепа членове на правителството, началниците на щабовете и висши правителствени служители могат все още да го опишат по памет – стъпка по стъпка“. L’Obs цитира свой източник, който заявява, че: „Това беше многостепенна ракета. Философията и императивният приоритет беше, да се поддържа гражданския мир, като изцяло се спазват нашите конституционни правила.“

Планът е предвиждал започването на масирани полицейски операции, с които на практика, Франция да бъде „затворена“, а правителството на социалистите да остане на власт, като премиерът Бернар Казньов откаже да подаде оставка. Запознат с плана висш държавен служител е заявил пред L’Obs, че „Страната щеше да бъде изцяло заключена. Правителството щеше да има само един приоритет – осигуряването на сигурността на страната.“

Франция е в извънредно положение още от терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г. С него вече са ограничени някои граждански права – напр. полицията е оторизирана да извършва арести по собствено усмотрение, да забранява протести и да определя на физически лица мярка „домашен арест“. С прилагането на плана, на практика в страната е щяло да бъде ъвведено военно положение.

Полицейските власти във всички департаменти на Франция са били във връзка с МВР за да се подготвят за криза след президентските избори. Те са се „страхували“ от ситуацията при победа на Льо Пен, пише списанието и цитира докладна записка на вътрешното разузнаване, за която вече беше съобщено в „Le Parisien“: „Крайно-левите движения, които повече или по-малко се опират на населението, без съмнение ще организират протести, някои от които би могло да доведат до сериозни размирици“.

Според L’Obs, в хода на дискусиите, полицейските чиновници и професионални организации са настоявали за „пълна свобода“ за потенциално възможно използване на смъртоносни оръжия срещу протестиращите. „Дадените инструкции, да не се използва едно или друго оръжие станаха непоносими“, пише служител в полицейски профсъюз.

Успоредно с полицейските (и военни) мерки, отказът на премиера Бернар Казньов да подаде оставка (той има такова право по Конституция) е целял „да се замрази политическата ситуация“. Създателите на плана, се казва в статията, са възнамерявали да се възползват в „празнина“ в конституцията на Франция, като по този начин извършат нещо като „конституционен преврат“ срещу избраната за президент Льо Пен. „Първо, било е планирано премиерът да не подаде оставката си. Разбира се, премиерът да остане на позицията си е против републиканската традиция, но фактически, неговата оставка не е наложена от конституцията. Като следваща стъпка, парламентът е щял да бъде свикан на извънредна сесия. Дори е била избрана датата – 11 май. Дневният ред е щял да бъде националната криза предизвикана от насилието, което е последвало изборите. От депутатите е щял да бъде искан вот на доверие към правителството, пише“, пише в статията на L’Obs.

Според Чл. 8 на френската конституция, „президентът назначава“ премиера на страната. Но само парламентът може да го свали от власт – чрез гласуване на вот на недоверие. Льо Пен би могла да задейства Чл. 18, който дава на президента „извънредни пълномощия“ в случай на екстрена ситуация, но при липсата на парламентарна подкрепа, тя не би могла ефективно да назначи нов премиер на Франция.

Очевидно, създателите на плана са очаквали, че изправени пред нарастващото насилие и безредици в страната, депутатите са щели да изпълнят своите „републикански отговорности“ и да гласуват вот на доверие на правителството на социалистите. Така – поне формално – волята на избирателите е щяла да бъде спазена и Марин Льо Пен е щяла да бъде президент на Франция. Но без реално да я управлява. Както са заявили високопоставени правителствени служители, така е щяла да бъде осигурена „сигурността на държавата... Правителството е за да планира предварително.“

Иначе казано, Националното събрание на Франция е щяло да „узакони“ практически преврат, извършен от полицията, специалните служби, а (може би) и армията. Това „преходно правителство“ на социалистите е трябвало да управлява страната до парламентарните избори на 11 и 18 юни – при положение, че би позволило провеждането им на тези дати.

Статията в L’Obs бе отмината с пълно мълчание от медиите във Франция (масово подкрепили и подкрепящи Емануел Макрон) – независимо от добрата репутация на списанието. Разбира се, планът за практически преврат при победа на Льо Пен поставя много въпроси и по отношение на правителството на новия президент и подкрепящите го политически сили. Един от тези „парливи“ въпроси неминуемо е свързан с предстоящите парламентарни избори – какво ще се случи, ако резултатите от тях „не удовлетворяват“ новия президент и правителството му...

Отхвърлянето (доколкото изобщо има такова) на съществуването на плана е крайно неубедително. Достатъчно е да си спомним изявлението, направено от предишния президент Франсоа Оланд, че неговата последна и най-важна мисия е да не допусне Марин Льо Пен до властта. А самият Казньов преди изборите заяви, че няма „намерение да дезертира от фронта в Матиньон (дворецът Матиньон, резиденцията на премиера – бел.ред), ако Марин Льо Пен спечели президентските избори“. Сега (естествено!), пред L’Obs, той твърди, че никой и никога не му е споменавал за подобен план.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас