НОВИНИ

Европа ще трябва да се подготви за вълна от „опасни и разочаровани“ джихадисти от Ислямска държава (ИД), които – след като претърпяват поражения в Сирия и Ирак – е възможно да потърсят отмъщение, предупреждава шефът на агенцията по контратероризма към Съвета за сигурност на ООН Жан-Пол Лаборд.

Пред журналисти, той заяви, че голям брой джихадисти – чужденци от ИД са решени да се върнат в Европа и че те са „по-опасни“ от завърналите се преди това. Някои от тях може да „горят от желание“ да си отмъстят за пораженията по бойните полета в Сирия и Ирак – вкл. и битката за Мосул.

Първата вълна от завръщащи се в Европа джихадисти е била съставена от предимно млади хора, отишли в Сирия и Ирак за „тениски и снимки“, казва Лаборд, цитиран от RTBF и Ройтерс. Те са се върнали „разочаровани и объркани“. Но, втората вълна може да включва много по-екстремистки настроени лица, разполагали с повече време да изградят връзки с криминални организации, които могат да ги подпомогнат при извършване на (терористични) атаки, казва той и допълва, че между 40 и 50% от джихадистите – чужденци вече са напуснали териториите, все още контролирани от ИД.

„Средно, тези хора са много повече обвързани, по-опитни и по-обучени... Въпреки ограниченията за пътуване... все пак ще имате голям брой чужди терористи, които ще се промъкнат през границите и ще се върнат в тези страни (в Европа – бел.ред.), най-вече с (помощта на) мрежите за трафик“, заявява Лаборд.

По думите му, през последните 18 месеца, притокът на джихадисти от Европа за Сирия и Ирак е паднал с около 90%, казва той.
Въпреки това, според изявление на Айман Сусан, заместник-министър на външните работи на Сирия по експатрираните, пред руски медии, понастоящем само в Сирия има над 5 000 джихадисти – чужденци, които може да дойдат в Европа.

За такъв процес предупреди и британският тинк-танк Quilliam. Според него, ИД набира желаещи да се присъединят към нея, на които се предлагат пари (около 1 000 долара) и „сигурно“ пътуване като бежанци. Освен това, терористи от групировката активно се инфилтрират в групите „бежанци“, пътуващи за Европа. „Групи като Ислямска държава и Боко Харам набират (кадри) в бежанските лагери, използвайки финансови стимули и работят с контрабандисти и трафиканти за да подпомогнат пътуването към (страните предоставящи) убежище“, пише в доклад на Quilliam. В него се казва още, че ИД е напълно „наясно“ с мигрантските маршрути в източното Средиземноморие и предлага на желаещите да се присъединят към нея безплатно пътуване и определена „степен на сигурност“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас