НОВИНИ

Унгарският премиер Виктор Орбан рязко разкритикува заплахите на ЕС за санкции срещу Унгария заради ситуацията с правата и отново обвини милиардера Джордж Сорос, че „дърпа конците“ на евроинституциите в Брюксел.

Орбан често атакува Сорос, обвинявайки го, че се намесва в действията на ЕС, като подкрепя политиката на отворените (за мигрантите) граници, а също и действията в тази насока на много неправителствени организации.

„Европейската политика е изкривена... Същността на Европа не е в Брюксел, а в държавите – членки, и ако институциите не уважават държавите – членки, това е депресиращо“, заяви Орбан в интервю за унгарско радио.

Изявлението на Орбан идва, след като в сряда (17 май) Европейският парламент прие резолюция, с която призовава Еврокомисията да започне процедура по Член 7 на Договора за функционирането на ЕС, известна като т.нар. „ядрена опция“. Според евродепутатите, „последните развития в Унгария доведоха до сериозни изкривявания във върховенството на закона, демокрацията, и фундаменталните права, което поставя на изпитание способността на ЕС да защитава неговите основополагащи ценности“. При прилагане на тази процедура, Унгария може да бъде лишена от право на глас в ЕС, който е и най-висшият орган за вземане на решение в Съюза. За да стане това, обаче е необходимо, държавите да приемат това решение с консенсус, който почти със сигурност ще бъде блокиран от Полша.

Според Виктор Орбан, истинската причина за приемането на резолюцията е проблемът с миграцията. Той обвинява Сорос в създаването и направляването на „интелектуална, политическа и по икономически интереси група в Европа“, която иска да наводни континента със стотици хиляди мигранти.

Очевидно, отчитайки, че консенсус по „наказването“ на Унгария не може да бъде постигнат, но в същото време би могло противоречията в ЕС да се задълбочат още повече, ЕК се застъпва за повече диалогичност с Будапеща, като през април заяви, че няма „системна заплаха“ за върховенството на закона в Унгария.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас