НОВИНИ

Около 5 000 мигранти са били извадени от Средиземно море в четвъртък и петък (18 и 19 май). 580 от тях - заловени в либийски териториални води са били върнати обратно на нейна територия, а останалите са били откарани в Италия, съобщиха представители на от бреговите охрана на Либия и Италия.

От "спасените" в четвъртък 2 900 мигранти, 2 300 са били открити в международни води и откарани в Италия, а други 580 - върнати в Либия. В петък и до сутринта на събота (20 май), от италианската брегова охрана са били "спасени" други около 2 100 мигранти, натоварени на 17 корабчета и лодки. Било е намерено и тялото на мъж, който се е удавил.

Броят на пристигналите тази година в Италия мигранти вече е с над 35% по-голям в сравнение със същия период на 2016 г., като досега в страната са дошли около 46 000 човека. Със "спасените" в четвъртък и петък, броят им реално е достигнал вече около 51 000. Според Международната организация по миграцията, от началото на годината опитвайки се да достигнат до Европа, в Средиземно море са загинали 1 244 човека.

В четвъртък, Либия поиска от Италия, да въоръжи патрулните катери, които й предоставя за борба с трафика на хора през Средиземно море. През седмицата, министърът на вътрешните работи на Италия Марко Матини предаде на либийската брегова охрана 4 катера, ремонтирани в Италия (по споразумението за сътрудничество в борбата с трафика на хора). Той съобщи, че скоро на Либия ще бъдат предадени още 6 катера - лед като завърши подготовката на либийските им екипажи.

Либийците обаче не са "възхитени" от катерите, защото те не са въоръжени. "Тези лодки не са снабдени с оръжие. Ние не можем да ги използваме за патрули, когато трафикантите се въоръжават все повече", е казал на пресконференция в Триполи Абдулах Томия, старши офицер от ВМС на Либия, отговарящ за сътрудничеството с Италия. "Ние поискахме от Италия да въоръжи тези патрулни катери. Преди революцията (свалянето на Кадафи през 2011 г. - бел.ред.), ние си имахме работа с невъоръжени трафиканти. Но сега сме изправени срещу свирепи, въоръжени банди", допълва той, цитиран от италиански медии.

Според МВР на Италия, най-тежко засегнатият от миграционния наплив регион на страната е Ломбардия, където е индустриалната "столица" на страната - Милано. Причината е, че повечето мигранти, дебаркирали в Италия, не възнамеряват да останат в страната, а незабавно се отправят на север, където се опитват да преминат границата с Франция, Швейцария и Австрия. Но засиленият граничен контрол ги принуждава да останат в северните райони на Италия.

Увеличаването на броя на мигрантите в Северна Италия "върви" с нарастването на престъпността. Изследване на групата "Confcommercio" от ноември 2016 г. показва, че за първи път в историята, нивото на престъпността в северните части на Италия е надхвърлило това в "традиционният първенец" в това отношение - Южна Италия. При това, процентът на престъпност сред мигрантите е два пъти по-голям от този за местните - с 8.5 осъдени на 1 000 при мигрантите, срещу 4.3 на хиляда при италианските граждани. Реално, този на мигрантите е още по-висок, защото в това съотношение са включени само легално пребиваващите мигранти. Сред нелегалните мигранти престъпниците са над 50% - според изследването, средно от всеки 247 нелегални мигранти, "поне" 148 са извършили криминални престъпления.

В петък, представител на граничната агенция на ЕС - Frontex заяви, че тя прехвърля 11 кораба (осем от които са италиански), 3 самолета и 3 хеликоптера - "за наблюдение на трафика на хора" в централната част Средиземно море (в рамките на операция "Тритон").

Според доклад на Frontex от тази пролет, се съобщава, че много неправителствени организации са станали помагачи на трафикантите на хора, като осигуряват надежден совалков транспорт на мигрантите от Либия до Италия, с което подобряват "бизнес модела" на престъпниците и намаляват разходите и рисковете за тях. Помощта на НПО на практика е елиминирала необходимостта, трафикантите на хора да се снабдяват с надеждни (и по-скъпи) кораби и лодки с добри мореходни качества. Сега, трафикантите просто превозват мигрантите само на няколко мили от либийския бряг, където те са поемани от "спасителни" кораби, отбелязват граничарите на ЕС.

Успоредно с това, в самата Италия продължава да се разгаря и скандалът, предизвикан от разкритията, че италианската мафия е замесена в трафика на хора през Средиземно море. Италиански медии съобщиха през седмицата, че най-големият приемен център за мигранти в Италия е управляван от калабрийската мафия - т.нар. Ндрагета. Рано сутринта в понеделник, около 500 полицаи и карабинери нахлуха в приемния център на о. Капо Ризуто и задържаха 68 човека, повечето ог които - членове на клана Арена на Ндрагета. Според съобщения в медиите, кланът Арена е спечелил милиони евро, като се е включил в управлението на приемния център.

Оказва се, че трафикантите на хора, с които по много информации джихадистите от Ислямска държава и подобни организации успешно си сътрудничат за инфилтриране на терористи в Европа, са усилено подпомагани от "хуманитарни" неправителствени организации за "спасяване" - всъщност, както се оказва - за "фериботни превози" от Либия до Италия. На свой ред, повечето от тези НПО са покровителствани от либералните медии и привърженици на масовата миграция сред управляващите в страните от ЕС, а и в институциите на самия Съюз.

Разбира се, при тези условия, на европейските граничари могат само "да наблюдават" ставащото, без да предприемат почти никакви мерки за ограничаване на все по-засилващите се вълни от (най-вече икономически) мигранти. А на европейците (като на италианците) им остава само да се "наслаждават" на приноса на "горките бягащи от насилията и войната хора" - много от които се оказват просто криминални престъпници - за "обогатяването на европейската култура", толкова възхвалявано от повечето европейските лидери.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас