НОВИНИ

Британската ВВС заплашва, че ще започне да „съобщава“ (т.е. – да донася) на работодателите на своите потребители, ако те правят „обидни“, "неподходящи" или "нежелателни" коментари на статиите.

ВВС съобщава, че за тази цел ще използват „личната информация“ на хората, за да ги „спрат“ да бъдат „подривни“ или „дразнещи“ в интернет, а също и че ще информират работодателите на потребителите, ако преценят, че те нарушават закона.

Държавната британска медия отправя тези „предупреждения“ или по-скоро – заплахи, в новата си „Политика за поверителност и бисквитки“, описана в документ от 28 страници. В нея е обособен раздел, посветен на „обидно или неподходящо съдържание“.

„Ако вие пуснете или изпратите обидно, неподходящо или нежелателно съдържание където и да било на или към сайтовете на ВВС или по друг начин се ангажирате с каквото и да било подривно поведение на която и да било услуга на ВВС, ВВС може да използва вашата лична информация за да спре такова поведение“, се заявява в документа.

Не става ясно, как точно ВВС ще използва личната информация на потребителите за да промени тяхното поведение в интернет, а също и какво точно разбират в ВВС под „обидно, неподходящо или нежелателно съдържание“. Но пък заплахата е съвсем конкретна – от ВВС заявяват, че ще влязат във връзка с „трети страни“, като „вашият работодател, училище, и-мейл/интернет доставчик или службите за налагане на закона“ заради „съдържание и вашето поведение“, когато „ВВС разумно вярва, че вие сте или може да сте в нарушение на който и да приложим закон“. Това, което не е ясно тук е, защо в ВВС ще предпочетат да „доносничат“ за потребителите си първо пред работодателите им или в учебните заведения, а едва след това – доблестно да съобщят на правоналагащите институции.

От медията са дали пример на постинг, който „може да бъде клеветнически“, но не изключват да преследват потребителите за т.нар. „престъпления от омраза“, които се определят като такива единствено въз основа на „възприемането им за такива“ от потенциалната „жертва“, като за това не са необходими никакви доказателства.

Отгоре на всичко, фразите „„ВВС разумно вярва“ и „сте или може да сте в нарушение на който и да приложим закон“ на практика дават на ВВС правото да интерпретира самостоятелно закона, придавайки на медията функции, присъщи на съдебната система. По този начин, медията спокойно може да съсипе репутацията и живота на хората – дори когато те реално не са нарушили законите.

За сметка на това пък, от фразата „обидно, неподходящо или нежелателно съдържание“ направо "лъха" на цензура.

ВВС също така уведомява потребителите, че „ще държи вашата лична информация в нашите системи толкова дълго, колкото е необходимо за съответната дейност, или толкова дълго, колкото е определено във всеки съответен договор, който вие имате с ВВС“. Има един единствен начин, вашата лична информация да не бъде на разположение на британската държавна медия - която реално може да я използва срещу вас по собствено усмотрение – напр. ако счете изложените в коментар факти (дори и да са верни!) за „нежелателни“. Този начин е да изтриете вашите сметки в сайтовете на ВВС и тогава, тази информация също се изтрива.

Изглежда, че в ВВС са толкова загрижени за „правилното“ поведение и виждания на потребителите, че вече са забравили изобщо за т.нар. „свобода на словото“ в демократичните държави. Може би, е дошло времето в британската медия да прочетат отново (ако изобщо някога са ги чели) романите на Оруел...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас