НОВИНИ

Извършителите на 9 от всеки 10 случая на криминално престъпление с използването на огнестрелно оръжие в Швеция са с имигрантски произход. Повечето от тях са от Близкия Изток и Северна Африка.

Това показва проучване на шведския „Дагенс Нихетер“ (ДН).

Били са проучени 53 осъдени и 47 заподозрени за участие в стрелба на обществени места от 2013 г. насам. Повечето от тях са родени пред 90-те години на миналия век и живеят с родителите си. Употребата на канабис е друга обща черта.

От 100 човека, свързани с убийства и опити за убийства с използването на огнестрелно оръжие, при 90 най-малко единият родител е бил роден в чужбина. Корените на около 80% от тях са от Близкия Изток и Северна Африка. Най-много са от Ирак, Иран, Ливан, Турция, Сомалия и Еритрея, а от Латинска Америка са само 3.

Друг интересен факт е, че едва 40% от престъпленията им са свързани с организираната престъпност и са в резултат на нейната дейност.
Според вестника, това „свръх-представяне“ на емигрантите се дължи на липсата на работа – дава се пример, че едва 30% от зрелите сомалийци работят.

В изследването не са били включени незаведените и недокладваните официално случаи, а също и тези, при които заподозрените са били оправдани.
„Факт , че феноменът на уличните банди и насилие се проявява в някои райони, и че повечето от хората, живеещи в тях са от чужд произход“, коментира за вестника социологът Амир Ростами от Стокхолмския университет.

Линда Стааф, директор на звеното по разузнаване на Националната оперативна дирекция потвърждава този факт. Според нея, изследването на вестника е доказателство за провала на усилията за интегриране на чужденците в Швеция, и че това е основен социален проблем, с който трябва да се справят още няколко служби (освен нейната). По думите й, има негативна тенденция на развитие в населените предимно с мигранти райони и че тези райони са все по-изолирани и по-изолирани от останалата част от шведското общество.

За липсата на интеграция – преднамерена или не, говори и друг факт. В шведските медии бе разпространена информация, че резултатите от започналата през 2011 г. програма за обучение по шведски език са „плачевни“. Знанието на езика е основен „инструмент“ при намирането на работа, но досега едва 20% от включените в курсовете около 36 000 човека са овладели шведски език до ниво, позволяващо им „да се оправят“ в средните училища.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас