НОВИНИ

Парламентът на населената предимно с мюсюлмани Малайзия прие закон срещу сексуалното насилие срещу деца, но остави възможността, момичетата на възраст от 9 години и повече да бъдат омъжвани.

По време на дебатите по закона, депутат от опозицията предложи, в него да бъде включено положение, забраняващо браковете на деца.

В отговор, депутатът Шабудин Яхия (от Национална коалиция Барисан) се противопостави на това заявявайки, че "Те (момичетата - бел.ред.) достигат пубертета на възраст от 9 или 12 години. По това време, тяхното тяло е вече каквото е когато са на 18 години. Така че, физически и духовно, това не е пречка за момичето да се омъжи". Той добави, че "няма нищо лошо" жертвата на изнасилване да бъде омъжена за изнасилвача й, защото, тогава, тя нямала да бъде изправена пред "черно бъдеще".

В тон с възражението му, мнозинството депутати гласуваха предложението да отпадне и то бе отхвърлено.

Думите на Яхия предизвикаха много гневни отзиви в социалните мрежи, а някои опозиционни политици поискаха той да бъде отзован от парламента.
В сряда, той самият коментира, че думите му били "извадени от контекста", а също и че бракът не е "задна врата за легализиране на изнасилването. По думите на Яхия, той отхвърлил предложението за забрана на детските бракове, защото то противоречало на Шарията (ислямското право)...

Според съобщение на агенция Ройтерс от миналата година, повечето от сексуалните насилия срещу деца в Малайзия не водят до ефективни присъди - основно поради слабости в съдебната система. Така, от 12 987 случая на сексуално насилие срещу деца в Малайзия през периода от 2012 до юли 2016 г., осъдителни присъди са били издадени едва по 140 от тях. В същото време, обичайна е практиката, жертвите на изнасилвания (вкл. и на възраст под 18 г.) да бъдат омъжвани за насилниците им - основно за да бъде избегнато съдебното преследване на престъпниците.

По информация на в. "Таймс".

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас