НОВИНИ

За САЩ е неизгодна появата на нови газопроводи за доставяне на руски природен газ в Европа, които са в обход на Украйна и създават и ще продължават да създават пречки за изграждането им.

В статия на немския "Deutsche Wirtschafts Nachrihten" се казва, че "сериозни проблеми" очакват Турски поток. Според авторите й, всяка страна, която по някакъв начин подкрепя проекта, може да се сблъска със сериозни опасности. В тази "рискова група" по тяхно мнение влизат България, Гърция, Сърбия и Унгария, като всяка от тях има "уязвими места", от които се възползват противниците на проекта.

Така, ако управляващите в Сърбия активно подкрепят Турски поток, то против тях може за пореден път да бъде разиграна "албанската карта" - нещо, за което предупреждава и сръбският анализатор Александър Павич, и което вече стана в Македония.

"Веднага след като (бившият премиер) Груевски осъзна, че руският газопровод през Македония е добра възможност за развитието на страната, и че Македония трябва да участва в Турски поток, започна и процесът на неговото сваляне", коментира друг сръбски експерт - Драгомир Анджелкович. Той дава примери - стълкновенията между албански екстремисти и сили на МВР на Македония и сериозната външна финансова помощ за опозицията, която е довела до рязкото нарастване на популярността на лидера на социалдемократите Зоран Заев, който до много скоро е бил доста "мижав". Същото може съвсем реално да се повтори и в Сърбия.

Авторите на статията (както и споменатите вече експерти, до които са се допитали те) обвиняват за всичко Вашингтон.

"САШ се опитват да попречат на Русия да изгради Турски поток и Северен поток - 2 и да заобиколи Украйна като транзитираща газа страна. Съединените щати искат да доставят своя шистов газ на европейските пазари. Поради конкуренцията, по-нататъшни доставки на руски газ в Европа са недопустими. Нещо повече, ако газът ще тече през Украйна, САЩ биха могли да контролират руския газопровод" се казва в статията.
Като друг "лост" за оказване на натиск са споменати напрегнатите отношения между Гърция и Турция. Към "традиционните" търкания заради спорните зони в Егейско море, сега се добавя и отказът на Атина да депортира избягалите и потърсили убежище турски военни, които Анкара обвинява в участие в неуспелия опит за преврат през юли м.г. Според авторите, американската администрация може да провокира още повече изострянето на взаимоотношенията между тези две, най-заинтересовани от проекта страни.

Що се отнася до България, тя (наред с Гърция) е страна, която е би могла да бъде входна точка за газа от Турски поток към континенталните потребители от ЕС. Но, не е изключено, натискът от страна на САЩ "да откаже" двете страни от тези намерения.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас