НОВИНИ

Оказва се, че Световната здравна организация (СЗО) на ООН харчи повече пари за луксозни хотели, първа и бизнес класа при самолетни пътувания и други подобни „благини“ отколкото общо за борба със СПИН, туберкулоза, хепатит и малария.

През миналата година СЗО е похарчила за пътни разноски 200 млн долара. Това е повече отколкото са общите фондове на организацията за борба със СПИН (71 млн), хепатит и малария (61 млн) и туберкулоза (59 млн).

„Изтекли“ в интернет вътрешни документи на СЗО показват, че в организацията „осъзнавали“ този проблем, но очевидно трудно могат да контролират харчовете си.

Ако бъдат сравнени разходите за пътувания на човек от СЗО с тези на някои хуманитарни НПО, то картината става още по-мрачна. СЗО е похарчила 200 млн долара за пътувания на своите 7 000 служители. В същото време, организацията „Лекари без граници“ е заделила за пътувания на своите 37 000 служители бюджет от 43 млн. Дори други организации на ООН са по-скромни – пътуванията на 13 000 служители на UNICEF са „глътнали“ 140 млн долара.

На всичко отгоре, тези 200 млн са след като СЗО е положила грижи да спестява от лукса при пътуванията! Според документите, държави от ООН многократно са настоявали, СЗО да контролира по-стриктно бюджета си. И това е станало – през 2016 г. пътните разходи на организацията са намалени спрямо тези през 2015 г., когато те са били 228 млн долара!

Само преди няколко седмици, СЗО поиска от ООН допълнителни 100 млн долара за да се бори с глада в Сомалия и още 126 млн долара за кризата в Йемен, където сега има епидемия от холера.

Докато обмисляте, колко загрижени са в СЗО и как парите наистина са им необходими – каузата е благородна – имайте в предвид и следните примери:

• Пътните разноски на генералния директор на СЗО д-р Маргарет Чан за м.г. са възлезли на „скромните“ 370 000 долара. Тя е известна с хотелите в които отсяда – на цена от по около 1 000 долара на вечер.

• По време на кризата с епидемията от ебола, на друг служител на СЗО – изпълнителен директор на организацията Брус Ейлуард се налагало доста да пътува. Използвал е хеликоптер, вместо джип, което е повишило пътните му разходи със „само“ 400 000 долара.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас