НОВИНИ

Президентът Кюрдистанския автономен регион в Ирак Месуд Барзани е на официално посещение в София. На 25 май той е имал среща с българския премиер, на която са били обсъждани важни въпроси. Всичко това остана „извън“ вниманието на медиите.

Президентът на Кюрдистан Масуд Барзани, който е на официално посещение в София, е имал вчера (25 май) среща с българския премиер Бойко Борисов. В разпространеното от кюрдското президентство съобщение за срещата се казва, че за среща с водената от Барзани делегация се били готови и министрите на търговията, земеделието и туризма.

По време на разговорите са били обсъждани въпроси по развитието и разширяването на двустранните взаимоотношения, а също и оказваната от българска страна помощ на въоръжените формирования на иракските кюрди – Пешмерга.

Премиерът Борисов е подчертал важната роля, която играе Кюрдистан в борбата с тероризма. „Кюрдският народ и силите Пешмерга показаха голям героизъм в борбата срещу терористите от Ислямска държава в Ирак и Сирия“, е заявил той.

Българският премиер е обърнал внимание на важността на Кюрдския регион в дневния ред на Близкия Изток и е казал, че България ще подкрепи кюрдския народ. Той е потвърдил, че България желае да разширява културните и търговските си връзки с Кюрдския регион.

От своя страна, Барзани е благодарил за поддръжката на България за коалицията на силите сражаващи се срещу терора и е добавил, че Пешмерга със своята кръв допринасят за поражението на Ислямска държава в Ирак и Сирия. „Ние разглеждаме като съюзник всяка страна, която се бори с тероризма. Освен въоръжената борба с тероризма е необходимо и да бъдат взети мерки за борбата с бедността и за икономически напредък“, е казал той.

Освен това, кюрдският президент е говорил и за сътрудничеството между Ербил и Багдад (т.е. между властите на Кюрдския регион и правителството на Ирак – бел.ред.), като в същото време е подчертал решимостта да бъде проведен референдум за независимост. „Народът на Кюрдистан след десетилетия на страдания, взе решение да проведе референдум с цел сам да определя съдбата си“, е заявил той.

Барзани е начело на делегация, в която влизат председателят на Комитета за сигурност Месрур Барзани, шефът на кабинета на президентството Фуад Хюсеин, членът на Политбюро на Демократическата партия на Кюрдистан Азад Бервари и отговарящият за външните взаимоотношения на Кюрдистан Хемин Хаврами.

Посещението на президента Масуд Барзани в София („кой-знае защо“) остана извън вниманието на българските медии. Може би именно заради неговата важност и заради взаимоотношенията ни с Турция на Ердоган. Със сигурност, ако бъдат зададени въпроси, премиерът Борисов ще отговори, оправдавайки информационното затъмнение с „деликатния характер“ на темите за подкрепата за кюрдския референдум и (очевидно оказваната) помощта за Пешмерга...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас