НОВИНИ

На 26 май, на 89-годишна възраст във Фолс Чърч, Вирджиния, е починал Збигнев Бжежински, един от стратезите на американската политика по време на Студената война и бивш висш съветник на президента на САЩ Джими Картър.

За това съобщи в Instagram дъщеря му – журналистката от MSNBC Мика Бжежински.

„Моят баща мирно почина тази нощ. Той беше известен за приятелите си, като Збиг, за внуците си – като Шефът, и за съпругата си, като издръжливата любов на живота й. Аз го познавах само като най-вдъхновяващият, обичащ и посветен баща, който всяко момиче би могло някога да има“, писа тя.

Полякът Збигнев Бжежински беше съветник по националната сигурност на президента Картър по време на Иранската заложническа криза. Той беше реалната водеща сила, наложила провеждането на завършилата с катастрофа операция на американски командоси за спасяване на американските граждани, взети за заложници след окупирането на посолството на САЩ в Техеран след Ислямската революция. (Според считаният за „ястреб“ Бжежински, влиянието на СССР е щяло да стане доминиращо в Иран, ако САЩ не надделеят със сила в тази драма.) След провала на операцията, Бжежински подаде оставка.

Въпреки че номинално бе „демократ“, по въпросите в сферата на сигурността, Бжежински бе считан за консервативен. През 2011 г. той написа своята „Стратегическа визия: Америка и кризата на глобалната сила“, в която застъпва тезата, че силата на САЩ в чужбина има ключова роля за глобалната сигурност. Според него обаче, това ще зависи от способността на САЩ да изградят и поддържат „социален консенсус и демократична стабилност“ вътре в страната, като това основно зависи от намаляването на неравенството в доходите и смислени мерки в отговор на промените в климата.

Бжежински не подкрепи президента Доналд Тръмп и критикува неговата външна политика, определяйки я за „неясна“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас