НОВИНИ

Обвиненията за използване на „реч на омразата“, расизъм, ксенофобия и „фалшиви новини“ се превърнаха в едно от постоянно използваните средства за принуждаване на недоволните, политическите противници и дори и обикновените хора да замълчат – винаги, когато някой от тях се осмели да критикува политиката на управляващите.

Особено ярко се проявява омразата на т.нар. „либерали“ към социалните мрежи, които за разлика от основните медии в Европа, все още си „позволяват“ да дадат трибуна на хората за обмен на информация, неудобна за властите. Очаквано, действията, целящи да накарат платформи като Facebook и Twitter „да замълчат“ стават все по-твърди.

Понастоящем, в немския Бундестаг се обсъжда предложение да бъдат накарани социалните мрежи да изтриват „неприятното“ съдържание – под заплахата от налагане на огромни глоби.

Опонентите на предложението отбелязват доста „размитите“ рамки на определението „реч на омразата“ и изразяват опасенията си, че предлаганият закон може да ограничи свободата на словото.

Министърът на правосъдието - социалдемократът Хайко Маас не е съгласен с тях и дори твърди, че налагането на тези глоби, щяло само да защити свободата н словото в Германия. „Смисълът на предлаганото законодателство е, че изявленията, които нарушават закона трябва да бъдат изтрити. Това не са примери за свободата на словото. Те са атаки срещу свободата на словото. Най-голямата опасност за свободата на словото е ситуацията, при която заплахите остават ненаказани“, казва той по време на дебатите.

Нещо повече, според него ситуацията застрашава дори държавността на Германия. Защото, заявява той, „Практиката показва, че не твърде много, а твърде малко се изтрива. Ние сме на кръстопът. Трябва ли, да продължава да е позволено на дигиталната революция, да поставя под въпрос, нашата държава – базирана на закона и реда?!“ Маас е дал примери за „реч на омразата“ споменавайки антисемитизма и Холокоста.

Подкрепяното от него наказание предвижда налагането на глоби до 50 млн евро на социалните мрежи и до 5 млн евро персонална глоба на техните изпълнителни директори, в случай че не изтрият в срок от 24 часа (след постването) на постинги, определени като реч на омразата. За по-комплексните случаи „щедро“ им се отпуска една седмица.

На това предложение, доста напомнящо за времената на сталинизма в Източна Европа, възразяват дори и от партията на канцлера Меркел – ХДС. Според тях, резултатът ще бъде цензуриране на легитимното слово. Нейни представители недоумяват, как Facebook или Twitter ще могат квалифицирано да определят, дали дадено съдържание е незаконно или не, още повече, че трябва да бъде изтривано и криминално съдържание и „криминални фалшиви новини“...

Но вече има и практически примери, как ще става това.

На 23 май, ден след убийствената терористична атака в Манчестър, лидерът на холандската Партия на свободата, за пореден път „туитна“ своето постоянно твърдение: „Те ни мразят и убиват...Затворете нашите граници. Деислямизирайте нашите страни! Сега!“

Туитът му бе блокиран в Германия от Twitter.

28 05 2017 Germany Wilders

На отправеното запитване, защо е направено това, от Twitter са отговорили, че могат да изтрият туит, само ако някакви „власти го поискат, и ако съдържанието е против закона в дадена страна“. Служителят на Twitter е отказал да съобщи, кои са тези власти, като е заявил, че „по съображения за поверителност и сигурност, ние не издаваме нашите индивидуални акаунти“.

ВВС – от медия и свобода на словото към цензура и доносничество

Излиза, че приет или не законът за глобите, немското правителство вече налага на социалните мрежи да блокират неудобното за тях съдържание в интернет. Независимо от това, че то е споделено от лидера на втората по големина парламентарна партия в Холандия. По този начин, вече става ясно и кой ще определя, какво е реч на омразата и фалшиви новини в социалните мрежи – правителството на Германия. Оказва се също, че за управляващите в Германия е направо престъпно да се говори срещу ислямизацията...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас