НОВИНИ

Притокът на нелегални мигранти от Северна Африка в Италия се засили през миналата седмица – над 10 000 от тях бяха „спасени“ по либийското крайбрежие само за четири дни.

От вторник (23 май) до петък (26 май) кораби на италианската брегова охрана и неправителствените организации са докарали в Италия над 10 000 мигранти. Рекордът (за седмицата) е 6 400 човека само за 48 часа.

И докато за безопасността на лидерите на Г-7, които имаха среща в Таормина, беше забранено и ефективно наложено прекратяването на пристигането на мигранти на о. Сицилия, то забраната не се отнасяше за останалата част на Италия и превозващите ги кораби се пренасочиха към континенталната част на страната. И докато 10 000 мигранти успешно бяха докарани, 54 други загинаха, удавяйки се в Средиземно море. 35 от тях намериха смъртта си при един инцидент (в сряда), когато превозващата ги лодка е била преобърната от голяма вълна по време на спасителна операция.

Впрочем, част от проблемите, които лидерите на Г-7 трябваше да обсъдят бяха свързани с наплива на мигранти от Северна Африка, но (очаквано и явно поради липса на политическа воля), те не постигнаха никакъв напредък в това отношение.

По този начин, броят на пристигналите в Италия мигранти от началото на годината досега доста надхвърля 60 000. При това, по-голямата част от тях са (очевидно) икономически мигранти, защото пристигат от страни, където не са водят войни. Най-много са от Бангладеш, Бряг на слоновата кост, Нигерия, Еритрея и други страни от Суб-Сахара.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас