НОВИНИ

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че Европа (по-точно, ЕС – бел.ред.) не може повече да разчита на съюзници като САЩ и Великобритания.

След изявленията и твърдите позиции на президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата на държавните глави на страните от НАТО в Брюксел и - на практика провалилата се - среща на Г-7 в Таормина, вниманието се пренасочи към канцлера на Германия Ангела Меркел и нейният „отговор“. Естествена и очаквана реакция от страна и на медиите и на европейските политици – предвид положението, заемано от Германия в ЕС и съответно – това на Меркел, като лидер на тази страна.

Безспорно, откровеното й признание направено по време на посещението на централата на ХСС (сестринската партия на нейния ХДС) отразява не само това (за срещите), което е останало „скрито“ от обществеността, но и ще окаже голямо влияние върху предстоящите действия на европейските страни в НАТО, но още повече – в и върху ЕС.

„Времената, когато ние можехме изцяло да се осланяме на други, тези времена наистина са отминали. Това усетих през последните няколко дни. Поради това, мога само да кажа: Ние, европейците трябва да вземем съдбата си в нашите собствени ръце“, заяви Меркел.

Думите й предизвикаха много коментари. Най-вече ги считат за сигнал за ново европейско съживление или „вдигане на ръкавицата“, хвърлена от Тръмп към европейските страни.

Реалностите обаче са „малко“ по-други. Това, което тя наистина подчертава, е че Тръмп е постигнал „победа“, заставяйки европейците и най-вече – Германия, да се съгласят наистина да увеличат разходите си за отбрана в рамките на НАТО.

Думите на Меркел всъщност предполагат повече поза, отколкото реална, солидна европейска позиция. Дори и само поради факта, че шансовете Германия да постигне прословутите 2% разходи за отбрана при сегашното (на Меркел) или бъдещото (на Меркел или Шулц) управление са съвсем малки, дори – нищожни.

Защото в ЕС (организация, която твърди, че е за разнообразието) всъщност има твърде малко различия в сферата на висшата политика. Реално, именно Тръмп представлява много повече това „различие“ и при това – различие в идеите и политиката, към каквито европолитиците не са свикнали. И не е проблемът в това, дали неговите идеи и политика са непременно „правилни“ или „неправилни“, и/или „по-добри“ или „по-лоши“ от тези на европейските лидери. Основният проблем е в това, че тези (европейски) лидери вече „не са в бизнеса“ по формулирането и разискването на техните собствени виждания. Защото, те са свикнали, когато са изправени и пред най-малкото противопоставяне, да прибягват към тактиката на налагане, на оказване на натиск. А това е точно същото нещо, в което те сега обвиняват САЩ (Тръмп) и Великобритания.

И още нещо. По ирония на съдбата, мнението на мнозинството на германците не съвпада с това на Меркел, която подчертава непрекъснато важността на европейската солидарност – и в НАТО, и в ЕС. Според проучванията на общественото мнение в Германия, въпреки изявленията и водената от Тръмп политика, 65% от немците считат, че правителството на САЩ ще спази ангажиментите си при една хипотетична война с Русия. В същото време, мнозинството от тях обаче, отхвърлят солидарността по линия на НАТО и не я подкрепят – едва 40% от немските граждани биха се съгласили с оказването на военна помощ на съюзник от НАТО при военен конфликт с Русия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас