НОВИНИ

По време на президентските избори във Франция, Европейският парламент „усилено“ се занимаваше с Марин Льо Пен, обвинявайки я, че е „използвала фондове, предназначени за помощници в Европейския парламент за да плаща на хора за работа в нейната партия (Национален фронт – бел.ред.) през периода 2012 – 2017 г.

Оказва се обаче, че (както изглежда) подавляващото мнозинство от евродепутатите също съвсем не са „безгрешни“ в разходите си.
Станаха известни някои факти от разследване, извършено от около 50 журналисти от различни страни от ЕС, които показват, че яростните атаки срещу Льо Пен всъщност до голяма степен са проява на лицемерие. Разследването се нарича „Проект депутати в ЕП“ и е извършено от журналисти от 28 медии, между които Knack, NOS, Stern и Newsweek Polska.

Освен брутната месечна заплата от 8 484 евро, евродепутатите получават и по до 4 342 евро, основно предназначени за наемане на офиси в страните им (общо над 39 млн евро на година).

Но в ЕП изобщо няма механизъм, който да контролира как реално се изразходват тези пари. Оказва се обаче, че от 751 евродепутати, само 494 заявяват, че поддържат такива офиси в собствените си страни. За какво използват парите останалите парламентаристи не е ясно.

„Ние помолихме 667 членове на ЕП да направят своите фактури публично достояние с тяхно собствено съгласие, така че да разходите им да могат да бъдат установени. Само 53 проявиха желание да направят това“, пише Knack.

Това не е неочаквана реакция от страна на депутатите. Когато гласуваха серия от поправки, които бяха насочени да доведат до повече прозрачност и контрол на разходите им, членовете на ЕП с огромно мнозинство ги отхвърлиха. Срещу тях бяха 95% от членовете на фракцията на ЕНП и болшинството от АЛДЕ на Ги Верхофстад.

Според директорът на Трансперънси интернейшънъл Анне Шелтема Бедуин, „Мнозинството от членовете на ЕП отказват да дадат отчет за похарчените пари на данъкоплатците. Това е определящо за доверието в европейските институции“.

Пред Knack евродепутатът Катлийн ван Бремпт (Белгия) заявява: „Истината е тази – никой не знае, какви са правилата. Крайно време е, ЕП да разясни това нещо.“

Точно „това е номерът“. Защото, ако правилата са ясни, то тогава подобен „лов на вещици“ – както това стана по отношение на Льо Пен – няма да е възможен. Всички евродепутати ще трябва да са открити по отношение на разходваните пари. Което очевидно пък е проблем за тях. За това и когато, позовавайки се на документите по Отворено управление, журналистите от проекта са поискали от ЕП, разписките и фактурите на депутатите да бъдат проверени, те са получили „учтив“, но все пак твърд отказ. ЕП е „оправдал“ отказа със съображения за сигурност, защита на личното пространство и претовареност с работа.

В крайна сметка, журналистите са завели дело Европейския съд. От ноември 2015 г. та до сега, „случаят се разследва“. Или пък, трябва да кажем, че „Гарван – гарвану око не вади“?!

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас