НОВИНИ

Немският "Der Spiegel" започна публикуването на серия статии, озагламена "Новите пристигания", в една от които се заявява, че масово пристигащите мигранти могат да "оживят" малките испански градчета, където раждаемостта е малка.

Статията разказва за марокански мигрант, наречен Саид ал-Хури, който, премествайки се със своето семейство в малкото градче Визиедо, буквално го е "спасил" от демографския срив... Градчето е в провинция Теруел, населението на която от 1998 г. до сега е намаляла от 136 000 до 123 000. Една трета от населението е над 60 години. В района се се населили 14 000 мигранти.

От 1998 г. до сега, броят на имигрантите, дошли в Испания се е увеличил над 10 пъти, като само през 2016 г. нарастването е с 12.2%. В реални числа, това означава, че в страната са дошли около 4.6 млн човека, много от които са от Северна Африка.

Естествено, заселването на мигранти в обезлюдаваните селски региони има своите "местни ентусиасти". Виценте Гонзалво от програмата "Нови пътища" е един от тях. Той активно пропагандира идеята да се изпращат мигранти в малките села и градчета, където те трябва да "подменят" застаряващите местни испанци. "Ние искаме да съживим умиращите села. Местните испанци в провинцията трябва да осъзнаят, че те също ще спечелят, когато техните общности получат нови жители", счита той.Малко по-радлично

е мнението на Росарио Сампедро, социолог по миграцията в университета във Валядолид. Той казва, че в някои региони на провинцията "населението се подмлади" от масовата миграция, но добавя, че "ситуацията все още е напрегната в отдалечените райони".

В Германия, много експерти заявяват, че изпращането на мигранти в провинциалните общности, не само ще помогне за нарастването на населението, но и също така щяло да действа, като "лаборатория за ингерация". Кметът на баварското село Хофхайм Волфганг Борст счита, че масовата виграция е "възможност" и и сопълва, че "Ние сме много доволни. Ние получаваме още много селяни!" А за проблемите (добре, че все пак, макар и негласно, признават, че има и такива), всички подобни експерти обвиняват ... единствено немците. Един от тях - Клаус Поелитц, заявява, че основният проблем са "предрасъдъците" на вестните жители в провинциалните общности.

В същото време, някак между другото остава фактът, че много малки градчета и села са "затънали" в непосилни за погасяване дължове - за да осигурят настаняване и храна на мигрантите. (Странно защо. Да не би пък, защото, както сочет изследванията, болщинството от "новоизпечените" европейци просто да не искат да работят?!)

Що се отнася до "предрасъдъците", и тук има какво да се спомене. "Местните" изглежда са наясно, че мигрантите, не носят само ползи, но и реална подмяна на населинието или поне - на традиционния начин на живот и култура. И се съпротивляват. Когато Йоахим Кебшул, кмет на Оерсдорф (малко градче с 900 човека население) планирал да "приветства с Добре дошли!" мигрантите, няколко човека от местните са го били до безсъзнание преди едно от заседанията на общинския комитет по планиране...

И "правоверните" про-мигрантски настроени управляващи все по-често вземат мерки, съпротивата против подмяната на населението да бъде потушена.
Във Франция, кметът на Безие Робер Менар, който е срещу масовата миграция, е бил глобен с 1 800 евро - защото отбелязал, че миграцията променя демографски града му. Всъщност, Менар е споменал, теорията за "голямата подмяна", която е застъпена от големия френски писател Р. Камю .....author Renaud Camus ...., който заявява, че масовата миграция ще доведе до културна и демографска трансформация на европейските общества.

Така или иначе, но става все по-очевидно, че управляващите в Европа активно подпомагат процеса на бърза подмяна на европейците в собствените ив страни. А оправданията с "деможрафията" е направо абсурдно. Вместо да се влагат огромни средства за настаняване, издръжане, изхранване на все по-големия брой мигранти, повечето от които не работят (напр. в Германия по официални данни, работят - и то предимно на субсидирана работа - едва около 7% от дошлите от 2015 г. насам мигранти), управниците ни биха могли да предприемат необходимите мерки за развитие на провинциалните райони и увеличаването на раждаемостта на собственото си население.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас