НОВИНИ

Обновена...

Говорителят на руския президент Дмитрий Медведев изрази надежда, че създалата се ситуация около Катар ще намери решение в мирна атмосфера.

На въпрос за позицията на Кремъл по този въпрос той отбелязва, че „Русия не може да се намесва във вътрешните работи на други стани, в дадения случай – страните от Персийския залив“.

„Русия безусловно цени своите отношения, както с Персийския залив като цяло, така и с отделните държави в този регион, с които Москва води активно сътрудничество, в т. ч. в „достатъчно чувствителни области“ – например във военно-техническата, а също инвестиционната, търговско-икономическата и т. н.“, предава ТАСС част от коментара на Песков.

По-рано в понеделник стана известно, че шест арабски правителства – тези на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн, Либия (източното правителство) и Йемен (правителството на президента Абед Раббо Мансур Хади) – прекратиха дипломатическите отношения с Доха. Малко по-късно днес, към тях се присъединиха и Малдивите.

Мотивите, на които се позовават арабските страни са подкрепата на Катар за ислямистки групи и предполагаема намеса във вътрешните работи на други страни.

Саудитската държавна новинарска агенция съобщи, че отношенията се прекратяват на основание „защита на националната сигурност“, а Египет е обвинил Катар в подкрепа на „терористични“ организации, вкл. „Мюсюлманско Братство“.

Рестриктивните мерки към Доха бяха почти незабавни като първоначално бе обявено за спиране на полетите към Катар, с изявление на египетското МВнР беше съобщено, че въздушното пространство и пристанищата на страната се затварят за всички видове катарски транспорт за „защита на националната сигурност“, а йеменското правителство обяви подкрепата си за решението на водената от Саудитска Арабия коалиция да прекрати участието на Катар в нея. Според изявлението на Хади, неговото правителство прекратява отношенията с Катар, заради подкрепата на екстремистки групи в Йемен „в противоречие с целите обявени от страните, които подкрепят законното правителство“ (бойните действия на водената от Саудитска Арабия коалиция са насочени основно към бунтовниците-хути в Йемен).

Тези стъпки бяха последвани от изтегляне на дипломатическите служители на страните и съответно заповеди за прекратяване на дейността на дипломатическите представителства на Катар.

„Ислямска Държава“ (ИД) е сред терористичните групи, в чиято подкрепа е обвинен Катар.

Думите на Песков, практически бяха повторени по-късно днес и от министъра на външните работи на РФ, Сергей Лавров.

„Ние в това решение не се месим, въпреки че ни подозират в това, че зад всяко събитие в света стоим ние, но аз ви уверявам – това не е така“, цитира „ФАН“ думите на дипломата.

„Това са техни работи, това са двустранни отношения на тези страни“, подчертава Лавров.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас