НОВИНИ

Върховнитят политически съвет на Йемен, заяви че повече няма да поддържа контакт със специалният пратеник на ООН за Йемен, Исмаил Оулд Чейк Ахмед, определяйки го като пристрастен.

„Ние, казваме единодушно, ч пратеника вече не е „Добре, дошъл“ тук. Повече няма да има контакт с Исмаил Оулд Шейх Ахмед и той не е „Добре, дошъл“, заяви в реч (излчена по телевизията в понеделник) ръководителя на Съвета, салех ал-Самад, цитиран от регионалните медии.

По думите му, на пратенкът на ООН вече няма да е позволено да влиза в зони в Йемен, които са контролирани от движението на (бунтовниците) хути „Ансаруллах“. Съвета определя Ахмед като „нежелателен“ в усилията за разрешаване на конфликта и допълва, че ако ООН избере друг пратеник, този човек трябва „да уважава желанието на хората“.

Самад допълва, че решението е взето съвместно от хутите и техните съюзници в „Основен народен конгрес“ – партията набившия президент Али Абдуллах Салех.

Успоредно с изявлението на Самад, говорителя на хутите Мохаммед Абдул-Салам подкрепи позицията на Съвета и обвини пратеник на ООН, че е изоставил неутралността по отношение на конфликта в Йемен и не уважение на резолюциите на ООН.

Преди около две седмици мавританският дипломат беше на посещение в столицата Санаа и кортежът му беше нападнат от демонстранти, докато пътуваше от летището към комплекса на ООН.

След визитата, той съобщи на Съвета за сигурност на ООН, че преговорите за мир в Йемен се забавят и предупреди, че страните (по тях) са не са склонни да обсъждат отстъпките необходими за постигане на мир. Той, също така заяви, че официлни представители на хутите са отказали да се срещнат с него по време на визитата му в Йемен и изрази дълбоки притеснения във връзка с атаката на конвоя му, която призова да бъде разследвана.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас