НОВИНИ

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), чиято ударна сила са формированията на сирийските кюрди, са започнали операция по освобождаването на Ракка - т.нар. "столица" на терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (ИД).

Това е било съобщено на специална пресконференция, дадена от ръководството на СДС във вторник (6 юни).

"Тази фаза на операцията Гневът на Ефрат включва подготовката за основна атака срещу град Ракка - де факто, столицата на ИД", е заявил пред журналистите Талал Сило, говорител на СДС. Той е допълнил, че няма срок за това, кога да бъде освободен окончателно Ракка.

"Сирийските демократични сили продължават да затварят обръча около Ракка. СДС отвоюва около 350 кв.км. през миналата седмица. СДС се съсредоточава около Ракка. Те са на 3 км ог град Ракка от север и от изток, и на около 10 км от града от запад. Коалицията (водената от САЩ коалиция срещу ИЗ - бел.ред.) продължава да (ни) подкрепя, нанасяйки прецизни въздушни и артилерийски удари, докато противникът се опитва да засили своята отбрана в и около Ракка. Коалицията нанесе 59 въздушни удара, в подкрепа на изолирането на Ракка през миналата седмица, удряйки бойни позиции, строително оборудване, артилерийски системи и командни и контролни пунктове. СДС дадоха инструкции на жителите на Ракка да напуснат. Понастоящем, вътрешно изместените лица от Ракка са почти 200 000, като 92 000 от тях са в лагери. Останалите са в селища, които току що са построени", е заявил на свой ред представителят на Коалицията полковник Райън Дилън.

По думите му, Гражданският съвет на Ракка е взел решение да помоли цивилните да напуснат града, вместо да стоят в него, както е било направено при операцията за освобождаването на Мосул в Ирак.

С отделно разпространено изявление, Сириякският военен комитет (християните от Сириякската православна църква) и командването на Женските сили за защита Бетхнахрин съобщиха, четехните подразделения (те също са част от СДС) са в готовност да се включат в боевете за Ракка.

По-късно, във вторник (6 юни), арабски и кюрдски бойци от силите на СДС , които са настъпвали към Ракка за първи път от началото на операцията са успели да навлязат в накои райони на града.

"Нашите сили навлязоха в град Ракка от източния (му) район ал-Мешлеб. Сега те водят улични боеве вътре в Ракка, а ние имаме опит в уличните боеве", е заявила за медиите командир Рожда Фелят.

Ожесточени боеве се водят и в северните предградия на Ракка.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас