НОВИНИ

Днес Индия и Пакистан бяха приети в Шангхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Освен това, лидерите на държавите от организацията подписаха и конвенция за противодействие на екстремизма, декларация за борбата с тероризма и т.нар. Астанска декларция.

С подписаните днес в столицата на Казахстан – Астана документи, ШОС навлиза в нов етап на развитието си. Държавите членуващи в нея станаха 8 – към Казахстан, Киргизия, Китай, Русия, Таджикистан и Узбекистан се присъединиха и Индия и Пакистан. Сега ШОС обхваща около 23% от цялата суша на планетата и 45% от цялото човечество.

Въ връзка със станалото, руският президент Путин счита, че ШОС ще стане „по-мощна и влиятелна в политическата, икономическата и хуманитарната сфера“.

На срещата е било обърнато особено внимание на борбат с тероризма. По думите на Путин, Ислямска държава „готви нови планове по дестабилизирането на Централна Азия и южните региони на Русия“ и затова, „трябва да се укрепва координацията между специалните служби на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество, в.ч. по линия на регионалните антитерористични структури“.

В рамките на безопасността на страните от ШОС, техните лидери са разгледали обстановката в Афганистан. Според Путин, ситуацията в тази страна има ключово значение за региона. „Очевидно, че залагането на военното решаване на вътрешноафганистанския конфликт е безперспективно“, е заявил той и е предложил, да бъде възобновена прекратената през 2009 г. дейност на контактната група ШОС – Афганистан, както и да се засили взаимодействието с ООН и други международни организации за противодействие на нарастващия обем на производство на наркотици в Афганистан.

По въпросите на икономическото сътрудничество, руският президент е заявил, че трябва да се съгласуват икономическите проекти на ШОС и другите международни организации, действащи в този регион. „Целта е, да се обединят потенциалите на Евроазитското икономическо сътрудничество, ШОС, Асоциацията на страните от югоизточна Азия, китайската инициатива „Един пояс – един път“, е казал Путин.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас