НОВИНИ

Не сме съгласни с такъв шантаж ...

„Вишеградската група“ – Полша, Чехия, Словакия и Унгария – е срещу плановете на Брюксел да наказва страните влизащи в нея, заради нежеланието им да приемат бежанци на своя територия (по задължителния квотен принцип).

Темата този път е коментирана от министъра на вътрешните работи на Полша, Мариуш Блашак в хода на преговори във Варшава с ръководителите на вътрешните ведомства на другите страни в групата.

„Ние, считаме че Еврокомисията не е права. Плановете, отнасящи се за наказания на страни от „Вишеградската група“ са неоснователни.“, коментира той, цитиран от ТАСС.

„Политиката за сигурност е държавна политика, а не европейска“, допълва Блашак.

Той потвърждава също, че страните в групата са „единни в своето мнение“ и смятат, че „преразпределението ще привлече нови вълни мигранти в Европа“.

По думите му, този въпрос трябва да се обсъжда не в Съвета на ЕС, а в Съвета на Европа.

Министърът на външните работи на Полша, Витолд Вашиковский, пък определя намеренията на ЕС за налагане на финансови санкции на несъгласните като „шантаж“.

„Ние, не сме съгласни с такъв шантаж, с концепцията за това, че ако ние не приемем мигранти, не демонстрираме солидарност, то ще бъдем наказани финансово, че могат да ни вземат европейски средства“, заяви той по време на съвместна пресконференция с унгарския си колега, цитиран от ТАСС.
По думите на Вашиковски, тези въпроси „не трябва да се обединяват, тъй като европейските субсидии са закрепени в договорите, споразуменията, отнасящи се за икономическото сътрудничество“.

„Това е компенсация за икономически слабите държави за отваряне на техния пазар за силни големи страни от Западна Европа“, обяснява той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас