НОВИНИ

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обвини ЕС, че е заел страната на терористите.

В реч в парламента на страната в понеделник (12 юни), той отхвърли опитите на за федерализиране на ЕС и защити пропагандната кампания спонсорирана от неговото правителство, която "заля" страната с билбордове, апелиращи "Спрете Брюксел!". Все пак, той заяви, че се въздържа да сложи край на членството на Унгария в ЕС.

"Унгария никога не е била антиевропейска страна. Нашето правителство представлява истинската европейска позиция, която защитава действащия Европейски договор, включително разделението на правомощията между държавите - членове и Брюксел. Именно Брюксел промени своята позиция", казва Орбан, цитиран от унгарската информационна агенция МТI.

Разкото и гневно изявление на Орбан съвпада със съобщение на агенция Ройтерс от понеделник, че Европейската комисия ще започне разследване срещу Унгария, Полша и Чешката република заради неизпълнанието на съгласуваните от държавите от ЕС през 2015 г. задължителни квоти за приемане на търсещи убежище. Този въпрос на практика изправя тези три страни и Словакия срещу "силните" в ЕС - Германия и Франция.

азследването, което се "наслагва" към сблъсъка между брюкселските чиновници и Унгария и Полша по въпроса, дали тези две държави поддържат върховенството на закона. Всичко това лесно може да доведе до задълбочаването на разделението вътре в ЕС - още повече, че и Париж, и Берлин са застъпват за промени в ЕС, които на практика ще го разделят на ядро и периферия.

Пред депутатите Орбан заяви: "Хайде да не рискуваме бъдещето на Унгария в името на някаква мъглява утопия, наречете я Европейски съединени щати, отворено общество или каквото и да е друго."

Унгарският премиер се застъпи за отхвърлянето на квотите и се спря на заявлението на Европейския парламент, че съдебният процес срешу сирийския гражданин Ахмед Хамед, който беше осъден на 10 години затвор от унгарски съд (за нападение срещу полицай по време на безредици на границата между Унгария и Сърбия през 2015 г.), бил "нечестен". По думите на Орбан, ЕС е избрал "грешната страна". Европейските чиновници открито се застъпват в подкрепа на този мигрант и демонстрират, че "абсурдната лъжа та Ахвед Хамед" за тях е по-важна от безопасността на унгарците, казва той.

"Брюксел открито застана на страната на терористите", заяви Орбан.

Той подчерта, че оградата на южната граница на Унгария е за защита от нелегалните мигранти и ще продължава да стои."Оградата на южната граница на Унгария ще стои докато аз съм премиер на тази страна", казва той и добавя, че Будапеща няма дя позволи на Брюксел да я шантажира и ще продължи да отказва да изпълни задължителните квоти на ЕК по разселване на бежанците. "Ние искаме, Унгария да бъде унгарска, а Европа - европейска...Европейският съюз не е само чиновниците в Брюксел. Ние не можем да позволим на Брюксел да управлява нашите вътрешни работи", заявява унгарският премиер.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас