НОВИНИ

Културнитят център „Ататюрк“, един от символите на площад Таксимм в Истанбул ще бъде срутен, съобщи президентът на Турция, Реджеп Таийп Ердоган.

Изявлението му е направено по време на „ифтар“ - вечера по време на Рамадана - на който са присъствали представители на културната и спортна общности.

По думите на Ердоган, емблематичната сграда, която носи името на основателя на Турската Република ще бъде заменена от „по-красива творба“ ... каквото и да означава това.

Сградата, която е „абсолютно грозна“ (според Ердоган) е била домакин на множество концерти и културни събития от 80-те г. на миналия век до затварянето й – заради проект за реновиране - преди около 10 г.

Тя стана и един от символите на протестите за Гези Парк (през 2013 г.), когато беше окупирана от демонстрантите и фронталната й част беше покрита с плакати, флагове и банери – основно с протестно съдържание срещу Ердоган.

Единстрената допълнителна информация, която турският президент е благоволил да съобщи е, че проектът е готов. В миналото, идеята културният център да бъде превърнат в джамия предизвика силни протести (но, това беше в миналото).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас