НОВИНИ

Потокът на мигранти от Либия се увеличава

Ръководителят на ФРОНТЕКС, Фабрис Леджеери коментира за АФП, че „80 или 100 човека ... пристигат всеки ден“ на гръцките брегове. Той допълва, че броят на пристигащите преди споразумението от 2016 г. е бил „2 500 на ден“.

Освен промяната в „маршрута“ избран от пристигащите, има промяна и в „профила“ на самите пристигащи – сега те са основно от Африка. Лицата пристигащи от Африка – ЕС има партньорски програми (и програми за сътрудничество и подпомагане с повечето африкански държави, т.е. с техните правителства) пристигат през Либия – Италия (т. нар. Средиземноморен канал) са се увеличили с 40% спрямо 2016 г. ФРОНТЕКС смята, че повечето от тях идват от държави в Западна Африка като Сенегал, Гвинея и Нигеря с цел да избягат от „безпаричието“.

По данни на Международната организация за миграция (МОМ) през 2015 г. в Европа са пристигнали най-малко 1 млн. човека като 85% от тях са използвали „турско-гръцкия маршрут“ (през Егеско море). Половината „мигранти“ са били от Сирия, а по-голямата част от другите са от Афганистан и Ирак.

Сега, докато броя на „мигрантите“ от Близкия Изток е започнал да намалява, има увеличаване на броя на „мигрантите“ от Северна Африка. По данни на ФРОНТЕКС (от средата на април) от началото на годината в Италия са пристигнали „36 000 мигранти – едно увеличение от 43% спрямо същия период на миналата година“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас