НОВИНИ

Политическият ислям, фокусиран върху установяването на несвободно общество, управлявано от недопускащия отклонения закон на Шарията, „фундаментално несъвместим“ с Конституцията на САЩ и с цялостната „основа на американския начин на живот“, е заявила на слушане в Сената на САЩ експертът от известния тинк-танк „Hoover Institution“ Аяан Хирси Али.

Тя твърдо се е противопоставила на изявлението на бившия директор (по времето на президентите Джордж Буш и Барак Обама) на Националния контратерористичен център на САЩ Майкъл Лайтър на слушане сенатските комисии по Вътрешна сигурност и Правителствени въпроси на тема Ислямската идеология и тероризма. Той е казал, че Шариятът е съвместим с Конституцията на САЩ. По думите му, „Мюсюлманското спазване на Шарията, не е вече в отклонение от живеенето в конституционните демокрации, (повече) отколкото би било за християните или евреите, които искат да спазват техните религиозни традиции, докато в същото време все пак се подчиняват на гражданските власти“.

Али, която е родена в Сомалия американка с холандски произход, и самата тя е жертва на т.нар. „насилие в името на честта“ и яростен противник на гениталното обрязване при жените, оспорва твърдението на Лайтър.

„Моят основен довод е, че политическият ислям предполага конституционен ред, фундаментално несъвместим с Конституцията на САЩ и с „конституирането на свободата“ (constitution of liberty), което е основата на американския начин на живот“, заявява Али, цитирана от „Брейтбарт“.
„Нека да бъде казано експлицитно: програмата на ислямистите е фундаментално несъвместима с Конституцията на САЩ, религиозната толерантност, равенството на мъжа и жената, толерантността към различната сексуална ориентация, забраната на жестоко и изключително наказание и други фундаментални човешки права“, подчертава още тя.

Али заявява още, че сплашването и придвижването на целта – налагане на ислямското право (Шария)в обществото е основна догма в политическия ислям. Тя отбелязва, че „ислямизмът“ е идеологията, която движи политическия ислям и че т.нар. „дауа“ (призив към исляма) осигурява средствата, чрез които той се разпространява. „Терминът „дауа“ се отнася към дейностите, извършвани от ислямистите за да спечелят последователи и да ги наберат в кампанията за налагане на закона на Шарията във всички общества. Дауа на е ислямски еквивалент на религиозно набиране на последователи, въпреки че, често се прикрива като такова, като съчетава хуманитарни дейности с подривни политически действия...Крайната цел на дауа е да унищожи политическите институции на едно свободно общество и да ги замени с недопускащия отклонения (закон на) Шария. Ислямистите се осланят и на насилствени, и на ненасилствени средства за да постигнат своите цели“, обяснява Али.

По думите й, използваната от САЩ стратегия за борба с насилствения ислямистки екстремизъм се е провалила, защото тя е била фокусирана единствено върху актовете на насилие, като е игнорирала идеологията, която движи джихадистите и ислямистите. „Доминиращата стратегия от 11 септември до сега, фокусирайки се само върху ислямисткото насилие, се провали. Като се фокусирахме само върху актовете на насилие, ние игнорирахме идеологията, която оправдава, популяризира, възхвалява и насърчава насилието и методите на дауа да разпространява тази идеология“, казва тя и добавя, че за да поправят грешката си, САЩ трябва да се борят във „войната на идеите срещу политическия ислям (или ислямизма), като една идеология, и срещу онези, които разпространяват тази идеология“.

По думите й, застъпничеството на президента Тръмп за една идеологическа кампания срещу „радикалния ислям“ е насърчаващо, и че „това заслужава да бъде наречено смяна на парадигмата“. Позицията на Тръмп показва, че той се отделя от (политиката на) своите предшественици, отбелязва още тя.

В обобщение, Али казва, че независимо от похарчените от САЩ най-малко 3.6 трилиона долара за война и възстановяване в Ирак, Сирия, Афганистан и Пакистан, и дадените над 5 000 убити и десетки хиляди ранени, ислямът е в подем и джихадистките организации се разпространяват. „Според една оценка, 10-15% от мюсюлманите в света са ислямисти. От най-малко 1.6 милиарда, или 23% от населението на света, това означава над 160 милиона човека. Основавайки се на данните от изследванията за отношението към Шарията в мюсюлманските страни, (реално) общата подкрепа за ислямистките действия, в света е доста по-голяма от тази оценка“, казва тя.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас