НОВИНИ

На 21 април т.г. в холандската полиция е било подадено официално оплакване срещу вицепрезидента на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс и две неправителствени организации – „Доктори без граници“ и „Морска стража“.

То е подадено от военния журналист Арнолд Карскенс (той се самоопределя като „скандален“) и фондация „Разследвайте военните престъпления“ (SOO) от името на десетки близки на хора от Мали, станали жертва на трафикантите на хора (мигранти – бел.ред.).

Тимерманс и „Доктори без граници“ (Doctors without Borders) се обвиняват в неоправдана смърт, подстрекателство и трафик на хора. От полицията е било поискано още, да разследва и кораби на други НПО, плуващи под холандско знаме – като немската „Морска стража“ (Sea Watch).

Според последното изявление на Карскенс, сега прокуратурата ще „разглежда случая“.

На страницата на Фондацията е публикувано изявление, в което се казва, че през последните три години, около 11 000 човека са се удавили в Средиземно море, като не е направено почти нищо да бъде предотвратена тази трагедия. Задава се и въпросът, дали това е поради незаинтересованост към човешките страдания, или – по-скоро – твърде много циничен интерес да бъдат привлечени потенциални избиратели и да се получат приходи, независимо от човешките трагедии.

SOO вече е опитвала много начини, да вкарат в съда НПО - като „Доктори без граници“ и европейските институции – като ЕК и по-специално нейният вицепрезидент Франс Тимерманс – за да дадат сметка за своите действия. Според фондацията, не-предупреждаването за опасностите при пресичането на Средиземно море е „почти“ криминално престъпление, и че НПО може би подстрекават хората за пресичат Средиземно море, като се излагат на риск.

Като доказателство за своите твърдения, SOO цитира италианския прокурор Кармело Цукеро, който разследва възможността за директна връзка между трафикантите на хора в Либия и НПО непосредствено до либийските териториални води. Фондацията споменава и че, Frontex (граничната агенция на ЕС – бел.ред.), по-рано предположи, че НПО използват светлинни сигнали да насочват лодките на мигрантите и така стимулират трафика на хора, с всички съпътстващи го рискове и опасности.

Със своите действия, SOO цели да използва тези съдебни дела за да повиши информираността за страданията на близките на загиналите и за политическия фатализъм, който движи политиката на ЕС. Фондацията не се интересува от обявяването на виновни на лицата, които обвинява – тя заявява, че оставя това (окончателното отсъждане) на съда.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас