НОВИНИ

(Обновено...)

Микробус се е врязал в група мюсюлмани, излезли от джамия във Финсбъри парк, Лондон, които са се опитвали да окажат помощ на припаднал.

Според свидетели, след нощната молитва по повод Рамазана, един от излизащите от джамията мюсюлмани е припаднал. Други от тях са се скупчили около него, опитвайки се да му окажат помощ. В този момент, върху групата е връхлетял микробус. Ранени са десет човека (по други информации има само един ранен), а падналият преди това на земята е починал. В момента все още се разследва, дали смъртта му е в следствие на атаката с автомобила или е по други причини.

Шофьорът на микробуса е бил заловен от свидетели на атаката и малко след това – задържан от полицаи. Според информациите, по-рано той не е бил известен на полицията и другите служби за сигурност. Според свидетели, след като е слязъл от колата, той е крещял „Убийте ме! Убийте ме! Аз искам да убия всички мюсюлмани!“.

Контрартерористичното командване на полицията незабавно е започнала разследване за терористична атака. Засега, по официални изявления, мотивите за атаката не са известни.

Британските мюсюлмански лидери незабавно определиха атаката, като „престъпление от омраза“ – ислямофобия.

В миналото, салафистката джамия във Финсбъри парк бе известна с това, че там е проповядвалия джихад Абу Хамза ал-Мъсри (понастоящем осъден на затвор в САЩ) и е била посещавана от един от теряористите от 11 септември в САЩ (Закария Мусауи) и т.нар. „бомбаджия с обувките“ Ричард Рейд (опитал се да взриви самолет, като внесе на борда взривни вещества, скрити в обувките му).

Според някои информации, шофьорът на микробуса е Дарън Осбърн, 47-годишен, баща на четири деца, живеещ в Кардиф. Домът му е бил претърсен от полицията. Разделил се е със съпругата си преди шест месеца. Атаката е извършил с микробус, който е нает от фирма на около 24 км от дома му.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас