НОВИНИ

(Обновено...)

Около 20.30 ч. на 20 юни, на централната гара в белгийската столица Брюксел джихадист е извършен неуспешен опит за самоубийствена терористична атака с импровизирано взривно устройство (ИВУ).

Джихадист е визал на два пъти в гарата и се е приближавал до група от около десетина човека в района на касите на мецанина на сградата. При втория път той се е спрял в серадата на групата, започнал е да крещи „Алаху акбар“ и е задействал намиращо се малък куфар/тролей (по информации от прокуратурата е раница). Последвал е слаб взрив (очевидно ИВУ не е сработила, както се е очаквало) и куфарчето е било обхванато от пламъци. Незабавно след това джихадистът е хукнал след служител на гарата. Междувременно е последвала втора малка експлозия в куфарчето, след което мароканецът е хукнал към патрулиращи белгийски войници, като отново е крещял „Алаху акбар“. Войниците открили огън по него, той ебил ударен на няколко места от куршуми и е починал от раните си на мястото на атаката.

Тялото му е било оставено на пода без да бъде докосвано в продължение на няколко часа поради опасения, че може да последва нова експлозия.
Няма ранени при атаката между намиралите се по това време в гарата хора. Жертвите са били неминуеми, в случай че ИВУ се е взривило – според някои медии, в куфара е имало гозови бутилки и пирони (вместо шрапнели) за по-голям поразяващ ефект.

След експлозиите и изстрелите, ужасените пътници са се разбягали, а малкото останали в сградата хора са били евакуирани. Била е блокиран и евакуиран и целият район около гарата, а движението на влаковете е било спряно за продължителен период от време.

Според съобщения в белгийските медии, терористът е 36 годишният мароканец Осама Зариу, който е живял в брюкселския квартал Моленбек – населен предимно с мигранти – мюсюлмани от Северна Африка и станал известен с това, че там са живели и/или са се укривали много от джихадистите, извършили през последните години терористични атаки в Белгия и Франция.

Мароканецът не е бил считан от белгийските служби за сигурност за „екстремист“, но пък е бил известен на полицията поради големия брой сексуални атаки извършени от него.

Днес полицаи и криминалисти са извършили претърсване и изземвания на вещи от жилище в Моленбек – вероятно на убития ислямист.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас