НОВИНИ

Водената от САЩ коалиция за борба с „Ислямска Държава“ (ИД) изгражда база данни за чуждестранни бойци, за да може да проследява джихадистите, които се връщат от Ирак и Сирия по домовете си.

Посланникът на Белия Дом към Коалицията, Брет МакГърк заяви на израелска конференция по сигурността, че усилието е насочено към подпомагане превенцията на атаки, като тези наскоро извършени в Европа.

„Нашата коалиция изгражда глобална база данни за чуждестранни бойци, чрез мрежа за споделяне на информация и Интерпол, за да осигурим, че всеки, който се бие за ИД в Сирия и Ирак може да бъде идентифициран при рутинна пътна проверка и контрол на граничен пункт или в хода на рутинна полицейска работа“, казва той, цитиран от АФП.

В изказването си на годишната конференция „Herzliya“, МакГърк казва още, че Коалицията има успехи в предотвратяване присъединяването на още чуждестранни бойци към ИД. По думите му, те са успели да „спрат в голяма степен потока към Сирия от Турция“ и от „стотици на седмица, сега е най-много шепа на месец“.

Всичко това е много хубаво, но има една малка подробност. МакГърк говори за „чуждестранни бойци“, който се завръщат „у дома“, а не малка част от терористичните атаки в Европа са извършени от лица, който са новодошли в Европа от „дома си“ в Близкия Изток. А, темата със „стандартните пътни проверки“ в Африка, е по-добре изобщо да не я засягаме ...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас