НОВИНИ

Президентът на Чехия Милош Земан подкрепи идеята за провеждане на референдум относно членството на страната в ЕС и сравни "споделения суверенитет" на ЕС с %Доктрината Брежнев за ограничения суверенитет".

„Трябва да решават гражданите“, коментира той в четвъртък на конференция в Прага за чешките национални приоритети „Форум Жофински“, цитиран от ТАСС и "Новинки".

„Излизането на Чехия от ЕС е теоретически и практически възможно, ако бъде приет закон за референдум, внесен в парламента“, коментира той и допълва, че е привърженик на „пряката демокрация“.

Аз съм „привърженик на референдума, аз бих подкрепил такъв референдум (за излизане от ЕС), но сам бих гласувал „против““, казва още чешкия президент.

По отношение на националния суверенитет, Земан заяви, че той може да бъде постигнат единствено при наличие на суверенна държава. А на въпроса, как може да се стигне до суверенна държава, той отговори: „Трябва да имаш кураж, топки и чанта“, след което напомни, как Маргарет Тачър е „удряла по масата“, когато е защитавала интересите на страната си. „Така че, на първо място са топките, куражът е на второ място, а ако за нас ще преговаря жена, струва ми се, че на господата ще им бъде малко неудобно да кажат – ще си вземете ли чантата“, допълни чешкият президент.

Земан отправи и критика към ЕС, като заяви, че суверенитетът на Чехия се нарушава – напр. от европейските квоти за разселване на мигранти или с изискванията за дяловете на възобновяемите енергийни източници.

Нещо повече, той сравни „споделянето на суверенитета“ (върху което е изграден ЕС) с прословутата „Доктрина Брежнев“ за ограничения суверенитет на тогавашните страни от социалистическия блок. „Аз намирам известна прилика между концепцията за ограничения суверенитет „изкована“ от Леонид Илич Брежнев и концепцията за споделения суверенитет, която прокарва ЕС“, заяви той.

Освен това, на форума, Земан отново застъпи и позицията си срещу санкциите, налагани на Русия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас